Linkovi

Afera „Potkivanje”: Inspektor SIPA-e suspendovan sa dužnosti


Inspektor SIPA-e Marko Pandža (Screenshot tajnog snimka kojeg je objavio Žurnal)
Inspektor SIPA-e Marko Pandža (Screenshot tajnog snimka kojeg je objavio Žurnal)

Inspektor SIPA-e Marko Pandža je privremeno suspendovan sa dužnosti nakon što je primio novac u aferi „Potkivanje”.

U odgovoru dostavljenom Glasu Amerike, SIPA navodi da je disciplinski postupak pokrenula zbog postojanja osnova sumnje da je Pandža počinio teže povrede službene dužnosti: „Ponašanje koje narušava ugled policijskog organa” i „Zloupotreba službenog položaja”.

„Navedeni policijski službenik je rješenjem direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, privremeno suspendovan iz Državne agencije za istrage i zaštitu, počev od 29.05.2019. godine, do okončanja disciplinskog postupka”, stoji u odgovoru.

Pandža je biznismenu iz Krajine Nerminu Aleševiću ugovorio sastanak sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom u namjeri da se ubrza predmet pred sarajevskim tužilaštvom u koji je uključen.

Sastanak je tajno snimao biznismen Alešević.

Na sastanku, koji se dogodio u jednoj banjalučkoj kafani u novembru 2018., Tegeltija je od Aleševića tražio detaljnije podatke o predmetu kako bi sve vidio sa Dalidom Burzić, tadašnjom glavnom tužiteljicom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Nakon što je Tegeltija napustio sastanak, Alešević i Pandža su vodili sastanak vani.

„Ako hoćeš da potkuješ, kako god ti odlučiš”, govori Pandža Aleševiću.

Nakon toga, Alešević daje 2.000 maraka Pandži.

Tegeltija negira da je zahtijevao i primio novac, navodeći da postoji mogućnost da je Pandža iskoristio cijelu situaciju.

U cijeli slučaj uključilo se Tužilaštvo BIH.

XS
SM
MD
LG