Linkovi

Žurnal: Nermin Alešević bezuspješno pokušavao službenim putem dogovoriti sastanak sa predsjednikom VSTV-a


Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a
Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a

Magazin Žurnal objavio je nedjelju četvrti tekst afere „Poktivanje„ u kojoj se nalazi prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija.

U Žurnalovom novom tekstu se navodi da je biznismen iz Krajine Nermin Alešević poslao dva maila VSTV-u tražeći sastanak sa Tegeltijom kako bi predstavio svoje probleme.

Alešević nije dobio povratnu informaciju, piše Žurnal koji u tekstu objavio sadržaj mailova.

Kako nije mogao službenim kanalima, Alešević se okrenuo neslužbenim i putem inspektora SIPA-e pronašao put do prvog čovjeka VSTV-a, navodi se u tekstu. Prema objavljenom videu, tema sastanka bio je njegov predmet pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

Tegeltija i Alešević sastali su se banjalučkoj kafani 2018. godine, gdje mu je Tegeltija tražio detaljnije informacije o slučaju, govoreći da će mu više informacija moći dati nakon što razgovara sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalidom Burzić, koja je danas sutkinja Suda BiH.

„Broj predmeta, ko je prijavljen. Ja ću vidjeti s Dalidom šta je i kako je, pa ću ti onda moći reći”, rekao je Tegeltija Aleševiću.

Nakon što je Tegeltija napustio sastanak, Alešević i insepktor Pandža su nastavili razgovor vani. Alešević je namjeravao ubrzati predmet u koji je uključen, a vodi se pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

„Ti ukoliko želiš njega potkovati kada sjednete, meni se javi, to ćemo ti i ja”, govori Panžda Aleševiću.

Potom je Alešević predao novac Pandži. Krajem prošle sedmice Alešević je dao iskaz u Tužilaštvu BiH.

Tegeltija negira da je tražio i primio novac, govoreći kako je moguće da je Pandža iskoristio njihovo poznanstvo.

Za Tegeltiju su kafanski sastanci normalna pojava i, kako to obrazlaže, sasvim uobičajena procedura. U tome ništa sporno ne vide ni drugi članovi Vijeća koji su dali Tegeltiji podršku.

U demantiju Tegeltija tvrdi da je Aleševiću rekao i da je pismeno obrati VSTV-u kako bi se se pokrenule procedure u vezi dužine postupka.

Sudija Suda BiH Branko Perić rekao je ranije za Glas Amerike da su neprihvatljivi kafanski sastanci na kojima se razgovora o predmetima.

XS
SM
MD
LG