Linkovi

Bivša predsjednica Suda BiH: Međunarodna zajednica se mora više uključiti u spašavanje pravosuđa


Arhiv - Meddžida Kreso, nekadašnja predsjednica Suda BiH

U osvrtu na stanje u pravosuđu, nekadašnja predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso kaže za Glas Amerike da je na sceni „početak kraja jedne pravosudne ere koja je strmoglavo krenula ka dnu”.

Sistem, prema riječima Kreso, počeo je slabiti onog trenutka kada je međunarodna zajednica odlučila pravosuđe predati u ruke domaćim ljudima.

Gledajući danas na to vrijeme, Kreso je uvjerenja da je riječ o slaboj procjeni iako se radilo o dobrim namjerama iz razloga što se pokazuje da su mnogi nedorasli izazovima sadašnjeg vremena da vode pravosuđe.

„Mislim da se i međunarodna zajednica ponovo mora energičnije uključiti probleme rješavanja i spasiti ono što se spasiti da”, kaže Kreso.

Pravosudni kompleks u kojem je smješten Sud BiH, Tužilaštvo BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Pravosudni kompleks u kojem je smješten Sud BiH, Tužilaštvo BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće

Kada je počela reforma pravosuđa 2001. godine, Kreso se vraća u pravosudni sektor, a tri godine poslije je imenovana za predsjednicu Suda BiH, gdje se zadržala narednih 12 godina.

Iz riječi nekadašnje prve žene Suda BiH proizilazi da su Visokm sudskom i tužilačkom vijeću potrebne zakonske i ljudske promjene.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće je je krovna nezavisna pravosudna institucija nadležna za nezavisno, nepristrasno i profesionalnoo pravosuđe.

Neopohdno je, kaže, mijenjati Zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću, krovnoj pravosudnoj instituciji u zemlji.

Važeći zakon, pojašnjava, članovima Vijeća nudi široke ovlasti koje se mogu zloupotrijebiti u slučajevima poput imenovanja sudija i tužilaca, ocjenjivana i dovođenja podobnih ljudi.

Nekadašnja predsjednica Suda BiH je iznijela svoje viđenje afere u kojoj se našao prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Nedopustivo je, kaže, u kafani voditi bilo kakav razgovor o predmetima, a što je, kako smatra, bio razlog za raspravu među članovima Vijeća jer je riječ o kršenju etičkih normi.

„Nikome to nije palo napamet da pokuša razgovarati o tome. Naprotiv, svi su jednoglasno dali podršku”, kaže Kreso.

Ona kaže da sadašnji članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća vuku poteze zbog kojih se ne bi trebali nalaziti na tim pozicijama.

Na video snimku kojeg je objavio magazin Žurnal, Tegeltija se sastao sa biznismenom Nerminom Aleševićem i inspektorom SIPA-e Markom Pandžom. Alešević je nastojao preko Tegeltije ubrzati predmet u koji je uključen, a koji se vodi pred sarajevskim tužilaštvom.

Tegeltija je u kafani od Aleševića tražio detaljnije informacije: „Broj predmeta, ko je prijavljen. Ja ću vidjeti s Dalidom (tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo) šta je i kako je, pa ću ti onda moći reći.”

Za Tegeltiju i članove Vijeća sastanci u kafanama i razgovori o predmetima sasvim su prihvatljivi. Predsjednik Vijeća kaže da je to uradio kako bi saslušao Aleševićeve probleme i sve uveo u službenu proceduru.

Kreso je povukla paralelu sa slučajem nekadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH koji je kažnjen smjenom sa pozicije zbog kontakata koji su neprimjereni.

„Barašin je disciplinski odgovarao što se u kafani sastao sa čovjekom za kojeg se sumnjalo da je švercer oružjem, a nije bilo nikakvog postupka protiv njega”, kaže bivša predsjednica Suda BiH.

Tegeltija: Ni ja ni Vijeće ne vidimo ništa sporno da se sastajem na kafama i pićima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

U čitavom haosu, kako kaže, Kreso primjećuje i jednu pozitivnu stvar, a to su pojedinci poput sudija Suda BiH Branka Perića koji se bune protiv trenutnog stanja koje se „kosi sa svim principima časne struke”.

XS
SM
MD
LG