Linkovi

Milan Tegeltija zatražio lično osiguranje


Milan Tegeltija na vanrednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Sarajevo, 23. maj 2019. godine
Milan Tegeltija na vanrednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Sarajevo, 23. maj 2019. godine

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija saopštava da je zatražio da mu se dodjeli lično osiguranje dok boravi u Sarajevu.

Tegeltija je potrebu za osiguranjem uvidio nakon Twitter poruke ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je putem naloga građanima predložio da se okupe pred VSTV-om „kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki”.

„Biću na čelu tog pokreta”, navodi ministar sigurnosti.

Ovu Mektićevu Twitter poruku Tegeltija doživljava kao politički pritisak kako bi se izdejstvovale smjene u VSTV-u.

Urgentno telefonom je pozvao Direkciju za koordinaciju policijskih tijela tražeći obezbjeđenje dok boravi u Sarajevu, vjerujući da su Mektićevi istupi posebno doveli u pitanje njegovu ličnu sigurnost.

Mektićev Twitter poziv dolazi u sklopu afere „Potkivanje” u kojoj se našao prvi čovjek VSTV-a.

Na video snimku kojeg je objavio magazin Žurnal, Tegeltija se sastao sa biznismenom Aleševićem i inspektorom SIPA-e Markom Pandžom. Alešević je nastojao preko Tegeltije ubrzati predmet koji se vodi pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Tegeltija je tražio detaljnije informacije.

„Broj predmeta, ko je prijavljen. Ja ću vidjeti s Dalidom (tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo) šta je i kako je, pa ću ti onda moći reći”, rekao je Tegeltija Aleševiću.

Tegeltija je napustio sastanak, a Alešević je dao novac Pandži. „Ako hoćeš da potkuješ, kako god ti odlučiš”, rekao je Pandža Aleševiću.

Tegeltija negira da je zahtijevao i primio novac.

Ali Tegeltijine kafanske razgovore osudili su ljudi iz pravosuđa poput sudije suda BiH Branka Perića, koji smatra da je riječ postupku koji zaslužuje smjenu. Međutim, tako ne misle članovi Vijeća koji odlučuju o smjenama u VSTV-u.

VSTV je krovna nezavisna pravosudna institucija nadležna za nezavisno, nepristrasno i profesionalnoo pravosuđe. Nadležnost se ogleda i imenovanu sudija i tužilaca i utvrđivanju njihove disciplinske odgovornosti. VSTV broji 15 članova.

XS
SM
MD
LG