Linkovi

Članovi VSTV-a ne vjeruju u navode o korupciji predsjednika. Tvrde da su "meta medijskih napada"


Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, otvorio vanrednu sjednicu VSTV-a, 23. maj 2019.
Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, otvorio vanrednu sjednicu VSTV-a, 23. maj 2019.

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, krovne kuće bh. pravosuđa, stali su odbranu predsjednika Milana Tegeltije nakon što je Žurnal objavio da je Tegeltija upleten u korupciju. Članovi Vijeća vjeruju da članci Žurnala nisu istiniti.

Na vanrednoj sjednici, sazvanoj zbog tekstova portala Žurnal, članovi Vijeća su podržali predsjednika Tegeltiju i pozvali Tužilaštvu BiH da ispita slučaj.

Na sjednici, članovi Vijeća jedni drugima su se požalili kako su „meta medijskih napada”.

„Prije Vas, ja sam bila napadnuta u tim medijima”, požalila se Ružica Jukić, potpredsjednica Vijeća Ružica Jukić.

Magazin Žurnal u dva objavljena teksta navodi da je Tegeltija pristao na mito kako bi ubrzao rješavanje predmeta. U tekstu se kaže da je novac u ime Tegeltije primao Marko Pandža inspektor SIPA-e iz Banja Luke. Konkretno, riječ je o predmetu biznismena Nermina Aleševića koji se nalazi kod Tužilaštva Kantona Sarajevo. Prema Žurnalu, 2.000 maraka je preuzeo inspektor Pandža.

Trinaest članova Vijeća su stava da je Tegeltija častan čovjek. Vijeće broji 15 članova, a dva člana nisu prisustvovala današnjoj vanrednoj sjednici.

Analizirali su članke Žurnala i zaključili da naslov „Predsjednik VSTV-a uhvaćen u korupciji: Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama!” ne odgovara tekstu.

Druga potpredsjednica Jadranka Lokmič – Misirača predložila je da Tužilaštvo BiH, ispred kojeg je imenovana u Vijeće, što prije utvrdi šta se dogodilo, dok istovremeno ne vjeruje u Žurnalove navode.

Dragomir Vukoje, član Vijeća i sudija Suda BiH, smatra da su Žurnalovi navodi o umiješanosti Tegeltije u korupciju predstavljeni kao činjenice, a da je Sud taj koji jedini može utvrditi činjenice.

Članovi VSTV-a na vanrednoj sjednici podržali predsjednika Tegletiju, 23. maj 2019.
Članovi VSTV-a na vanrednoj sjednici podržali predsjednika Tegletiju, 23. maj 2019.

I Goran Nezirović, sudija Vrhovog suda Federacije BiH i član Vijeća, vjeruje da je Tegeltija častan čovjek.

„Vi ste i dalje naš predsjednik”, rekao je Nezirović.

Tegeltija se članovima Vijeća požalio kako ga je sve ovo pogodilo. On nije negirao da se sastajao sa inspektorom Pandžom i biznismenom Aleševićem. Kaže da je sa Aleševića vidio jednom, a Pandžu dvaput.

Razlog sastanka van Visokog i sudskog tužilačkog vijeća, kako kaže, jeste namjera da sasluša primjedbe i predmet uvede u zvaničnu proceduru.

„To je uobičajena procedura”, tvrdi Tegeltija, dodavši da ako je to njegova greška, onda je do sada pogriješio 300 puta.

Ružica Jukić smatra da je na sceni pokušaj rušenja kompletnog Vijeća. Za tu tvrdnju nije iznijela konkretne dokaze.

Iz Tužilaštva BiH jučer je saopćeno da su po službenoj dužnosti formirali predmet te da će provjeriti navode koje je Žurnal objavio.

Tegeltija je za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća izabran 2012. godine. Prošle godine ponovo je izabran za predsjednika i mandat traje do 2022. godine.

XS
SM
MD
LG