Linkovi

Nema smjene predsjednika VSTV-a


Milan Tegeltija na vanrednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Sarajevo, 23. maj 2019. godine
Milan Tegeltija na vanrednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Sarajevo, 23. maj 2019. godine

O eventualnoj povredi dužnosti ili smjeni predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije zbog kafanskih sastanaka i razgovora o predmetu odlučivali bi članovi Vijeća čiju podršku Tegeltija uživa.

To proizilazi iz propisa Vijeća i obzirom na podršku koju ima smjena je trenutno nemoguća.

Iz pravosudne zajednice su stigle ocjene da je ponašanje prvog čovjeka Vijeća u aferi „Potkivanje” suprotno funkciji.

Šta je uradio prvi čovjek Vijeća

Na video snimku kojeg je objavio magazin Žurnal, Tegeltija se sastao sa biznismenom Aleševićem i inspektorom SIPA-e Markom Pandžom. Alešević je nastojao preko Tegeltije ubrzati predmet koji se vodi pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Tegeltija je tražio detaljnije informacije.

„Broj predmeta, ko je prijavljen. Ja ću vidjeti s Dalidom (tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo) šta je i kako je, pa ću ti onda moći reći”, rekao je Tegeltija Aleševiću.

Tegeltija je napustio sastanak, a Alešević je dao novac Pandži. „Ako hoćeš da potkuješ, kako god ti odlučiš”, rekao je Pandža Aleševiću.

Tegeltija negira da je zahtijevao i primio novac.

Šta kažu Poslovnik i Zakon

Glas Amerike je upitao Ured disciplinskog tužioca da li će poduzeti neke radnje nakon što je objavljen snimak koji pokazuje da se predsjednik Milan Tegeltija sastao sa dvije osobe van Vijeća i razgovarao o tužilačkom predmetu.

Ured nas je uputio na Član 6b. Poslovnika Vijeća. Taj Član propisuje da je ad hoc komisija, koju formira predsjednik Vijeća, nadležna da utvrđuje činjenice u vezi s eventualnom povredom dužnosti članova Vijeća. Dalje se navodi da predsjednik po potrebi podnosi prijedlog za prestanak mandata.

Dužnosti članova Vijeća, između ostalog podrazumijevaju, ponašanje „skladu s dignitetom funkcije člana Vijeća, te štititi ugled Vijeća i pravosuđa u cjelini”.

U Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću je propisano kako dolazi do prestanka mandata.

Neki od razloga su činjenje djela zbog kojih se ne zaslužuje obavljati dužnost u Vijeću, te ako se dužnost ne obavlja na pravilan ili nepristrasan način.

Odluku o smjeni Vijeće donosi na prijedlog najmanje jedne trećine članova Vijeća. Smjena je moguća i na prijedlog komisije sastavljene od članova. U tom slučaju potrebna je dvotrećinska većina članova Vijeća.

Glas Amerike je poslao još jedan mail Uredu disciplinskog tužioca, pitajući da li Ured nema nadležnost za pokretanje disciplinskog postupka protiv članova Vijeća. Odgovor nije stigao do objave teksta.

Vijeće na strani Tegeltije

Tegeltija: Ni ja ni Vijeće ne vidimo ništa sporno da se sastajem na kafama i pićima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Tegeltija nema namjeru podnijeti ostavku.

A njegovo ponašanje je prihvatljivo članovima Vijeća i Tegeltija je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici dobio njihovu podršku.

Članovi Vijeća vjeruju prvom čovjeku Vijeća i da nije primio novac, a njegov sastanak u kafani i razgovor o aktivnom predmetu ne smatraju spornim. Za Tegeltiju je riječ uobičajenoj procedure.

Perić i Vehabović: Neprihvatljivo ponašanje

Za sudiju Suda BiH i nekadašnjeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Branka Perića, itekako su sporni kafanski sastanci na kojima se govori o predmetima.

Takvo ponašanje ocjenjuje „neprihvatljivim, neetičnim i neprimjerenim ponašanjem jednog sudije i osobe na najvišoj pravosudnoj funkciji”.

Istog je mišljenja i Faris Vehabović sudija Evropskog suda za ljudska prava.

„Svakome se može desiti da se nađe za istim stolom sa nepoznatim ljudima, ali kada saznate da su to stranke u postupku, svaki razgovor mora prestati. Vršenje sudske ili tužilačke funkcije sa sobom nosi određene norme ponašanja, koje nisu jednake za sve ljude”, kaže Vehabović za Klix.

Misija Vijeća

Mandat predsjednika Vijeća Milana Tegeltije traje do 2022. godine.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće je krovna nezavisna pravosudna institucija nadležna za nezavisno, nepristrasno i profesionalnoo pravosuđe. Vijeće imenuje sudije i tužioce i utvrđuje njihovu disciplinsku odgovornost.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće broji 15 članova. Vijeće čini 11 sudija i tužilaca, dva advokata i dva člana koja se imenuju ispred Parlamenta i Vijeća ministara BiH.

Zaključci vanredne sjednice Vijeća

- Vijeće daje punu podršku i povjerenje predsjedniku Vijeća Milanu Tegeltiji, u daljem obavljanju njegovih dužnosti.

- Vijeće poziva Tužilaštvo BiH da, što je prije moguće, provede efikasnu i detaljnu provjeru svih navoda iz teksta objavljenog u on-line magazinu „Žurnal“ i donese tužilačku odluku.

- Vijeće je donijelo odluku da se sve prijave koje su upućene tužilaštvima, u kojima se spominju nosioci pravosudnih funkcija, imaju smatrati prioritetom.

- Vijeće poziva Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da pažljivo prati poštivanje Kodeksa sudijske i Kodeksa tužilačke etike od strane nosilaca pravosudnih funkcija, u svim njegovim segmentima, i posebno prati istupe nosilaca pravosudnih funkcija u medijima, te da, ukoliko uoči kršenje tih kodeksa, promptno poduzima adekvatne mjere.

XS
SM
MD
LG