Linkovi

Ured disciplinskog tužioca podnio tužbu protiv Milana Tegeltije


Milan Tegeltija
Milan Tegeltija

Ured disciplinskog tužioca podnio je u petak disciplinsku tužbu protiv prvog čovjeka VSTV-a i sudije Osnovnog suda u Banja Luci Milana Tegeltije zbog afere „Potkivanje”.

Ured traži i suspenziju Tegeltije do okončanja disciplinskog postupka.

Iz Ureda je pojašnjeno da je tužba podnesena zbog disciplinskog prekršaja koji se odnosi na sudije, a koji predstavlja „bilo kakvo ponašanje koje dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva”.

Tegeltija je odgovorio da smatra nije počinio nikakav disciplinski prekršaj niti da se osjeća odgovornim. Od danas je, kaže, na godišnjem odmoru do odluke po zahtjevu za privremenim udaljenjem sa dužnosti.

Prethodno je disciplinsku prijavu protiv Tegeltije Uredu podnio sudija Okružnog suda u Banja Luci Milan Blagojević.

Tegeltija je u centar afere dospio nakon što je magazin Žurnal objavio video sastanka Tegeltije, inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena iz Krajine Nermina Aleševića, koji i sastanak tajno snimao.

Sastanak se odvijao u banjalučkoj kafani 2018. godine.

Pandža je biznismenu iz Krajine Nerminu Aleševiću ugovorio sastanak sa Tegeltijom u namjeri da se ubrza predmet pred sarajevskim tužilaštvom u koji je Alešević uključen.

Tegeltija je od Aleševića tražio detaljnije podatke u predmetu.

„Broj predmeta, ko je prijavljen. Ja ću vidjeti s Dalidom (tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo) šta je i kako je, pa ću ti onda moći reći”, rekao je Tegeltija Aleševiću.

XS
SM
MD
LG