Linkovi

Novinarski tekst optužio predsjednika VSTV-a za korupciju


Milan Tegeltija, President Of High Judicial and Prosecutorial Council of Bosnia and Herzegovina

U tekstovima portala Žurnal navedeno je da je Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama.

U tekstu portala Žurnal navodi se da je za predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju, inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz Banjaluke Marko Pandža preuzeo 2.000 KM (oko hiljadu eura), da, kako se tvrdi, ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše.

Žurnal je objavio i transkripte razgovora inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića, te predsednika VSTS-a Milana Tegeltije sa Aleševićem, u kojima Tegeltija obećava da "završiti predmet" u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Tegeltija je negirao tvrdnje iz teksta ne negirajući da se sastajao sa navedenim osobama. Najavio je tužbu za klevetu.

U odbranu prvog čovjeka VSTV-a danas je javno nastupio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdeći da je predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) skandal "namješten".

Dodik je novinarima rekao da je Milan Tegeltija ušao u VSTS sa "visokom ambicijom da uvede red".

"I kao svi što dolaze sa tom ambicijom, završava na ovaj način, lažnim optužbama, vjerujem.", rekao je on a prenosi Radio Slobodna Evropa

Predsjedavajući Predsedništva BiH potom je izvrijeđao novinara Žurnala Avdu Avdića, koji je objavio priču o predsjedniku VSTS-a, optuživši ga da radi za obavještajnu službu.

Kako RSE prenosi na negodovanje novinara, Dodik mu se izvinio.

S druge strane, u nalaze novinara Žurnala vjeruje Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je u tweetu prvog čovjeka Milana Tegeltiju pozvao da podnese ostavku.

Za sutra je najavljena vanredna sednica VSTS, a na dnevnom redu je samo jedna tačka - Informacija predsjednika VSTS-a BiH.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je vrhovna sudska institucija koja imenuje sve nosioce pravosudnih funkcija u zemlji.

XS
SM
MD
LG