Linkovi

SAD: Tužilaštvo i odbrana iznijeli suprotne verzije o smrti George Floyda


Protesti u Mineapolisu uoči početka suđenja, demonstranti nose natpis "Ne mogu da dišem", što je Flojd više puta izgovorio
Protesti u Mineapolisu uoči početka suđenja, demonstranti nose natpis "Ne mogu da dišem", što je Flojd više puta izgovorio

I odbrana i tužilaštvo iznijeli su uvodne riječi i prikazali dvije poptuno različite verzije kako je George Floyd umro 25. maja 2020.

Prvi dan suđenja policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda okončan je u sudnici u Mineapolisu, a poroti je prezentovan i video snimak na kojem se vidi da Šovin kleči Flojdu na vratu dok ovaj viče da ne može da diše.

Tužilac Džeri Blekvel je rekao da je Šovin upotrijebio "nerazumnu i prekomjernu" silu kada je klečao na Flojdovom vratu. Flojd je inače bio priveden zato što je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Blekvel je rekao 12-članoj poroti da je Šovin "izdao svoju značku".

"On je bio bespomoćan, nije se opirao", rekao je Blekvel o Flojdu.

Ali, zastupnik policajca Erik Nelson izneo je drugačiji narativ u uvodnoj riječi - da je Derek Šovin uradio "baš ono za šta je obučavan tokom 19 godina duge karijere - da obuzda Flojda koji se opirao hapšenju".

Nelson je rekao da medicinski dokazi potvrđuju da nema znakova "gušenja" za koje tužilac tvrdi da je bilo uzrok smrti, zbog toga što je Šovin Flojdu klečao na vratu.

Nelson tvrdi da je Flojd umro od hroničnih zdravstvenih problema koje je imao, visokog pritiska i upotrebe narkotika.

Derek Šovin je izjavio da nije kriv za tri tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena. Ako bude osuđen po bilo kojoj od ovih tačaka, čeka ga višegodišnja kazna zatvora.

Šovin je rekao da je radio ono što za šta je obučen kada je kleknuo Flojdu za vrat i tu držao nogu 8 minuta i 46 sekundi. Tužilac Blekvel je rekao da je zapravo Šovin klečao na vratu 9 minuta i 29 sekundi

Šta su rekli svjedoci?

Policijska dispečarka iz Mineapolisa Džena Skari rekla je da je preko nadzorne kamere vidjela privođenje Džordža Flojda, ali da je bilo toliko potresno da je obavijestila svog nadređenog.

Donald Vilijams, slučajni prolaznik, rekao je da je Šovin pojačavao pritisak na Flojda nekoliko puta. On je dovikivao Šovinu da prestane jer će Flojdu zaustaviti krvotok.

Sudija je, u korist odbrane, dozvolio advokatu Nelsonu da ispriča o susretu Flojda i policije Mineapolisa iz 2019, prilikom kojeg se Flojd navodno ponašao slično kao u susretu sa Šovinom.

Filoniz Flojd: Koliko vredi život jednog crnca - 20 dolara?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Nelson kaže da incident iz 2019. potvrđuje da je Flojd umro od droge i hroničnih tegoba, a ne od pritiska Šovina.

Tužilaštvo se protivilo iznošenju te priče jer smatra da će uticati na to kako će porota ocijeniti Flojdov karakter.

Porota ima 12 članova i dvoje rezervnih porotnika, i raznolika je: čine je šest bijelih žena i dvojica bijelih muškaraca, trojica crnaca i jedna crnkinja i dvije žene pomiješanih rasa.

Grad Mineapolis je u odvojenom postupku porodici Džordža Flojda već platio odštetu od 27 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG