Linkovi

Štrajk američkih radnika zbog rasne nejednakosti


Radnici protestuju ispred McDonaldsa u Detroitu, 20. juli 2020. (Foto: AP/Paul Sancya)
Radnici protestuju ispred McDonaldsa u Detroitu, 20. juli 2020. (Foto: AP/Paul Sancya)

Stotine radnika okupili su se u ponedjeljak ispred Trumpovog hotela na Manhattanu kao i državne skupštine Massachusettsa i drugim lokacijama u gradovima širom Amerike, protestujući zbog rasne i ekonomske nejednakosti. 

Organizatori se nadaju da će protest prerasti u nacionalni štrajk i hiljade ljudi obustaviti rad na jedan dan.

Protest nazvan "Štrajk za živote crnaca" organizovali su radnički sindikati i organizacije za socijalnu i rasnu pravdu, a isplanirani su skupovi u više od 20 američkih gradova. Tamo gdje cjelodnevna obustava rada nije moguća, učesnici su pozvani da štrajkuju tokom pauze za ručak i održe minutu šutnje u čast crnačkih života izgubljenih zbog policijskog nasilja, naveli su organizatori.

Oko 1.500 domara u San Franciscu napustilo je radna mjesta i planira da kasnije tokom dana maršira ka gradskoj skupštini, navela je sindikalna organizacija "Fight for 15$" koja podržava podizanje minimalne nadnice u Americi na 15 dolara na sat. Kuhari i radnici na kasama u McDonaldsovim restoranima u Los Angelesu takođe štrajkuju, kao i radnici domova za stare, saopštila je ta grupa.

U štrajku učestvuju radnici službi za isporuke, restorana brze hrane, privatnih taksi kompanija kao i radnici na aerodromima.

Demonstranti se okupljaju ispred zgrade američke Centralne banke na Manhattanu, 20. juli 2020.
Demonstranti se okupljaju ispred zgrade američke Centralne banke na Manhattanu, 20. juli 2020.

Na Manhattanu, više od 150 radnika okupilo se ispred hotela Trump International zahtijevajući da Senat i predsjednik Trump usvoje zakonski prijedlog "Heroji", kojim se obezbjeđuje zaštitna oprema, osnovna plata i produžene nadoknade za nezaposlene za radnike koji nisu imali opciju rada od kuće za vreme pandemije koronavirusa. Zakon je već usvojen u Predstavničkom domu.

Učesnici protesta nosili su transparente: "Životi crnaca su važni", "Rasizam je kriza javnog zdravlja" i "Sindikati za sve".

"Danas smo ovdje da tražimo od onih na vlasti, uključujući i čovjeka čije ime krasi ovu zgradu, da je vrijeme da se eliminiše ideja nadmoći bijele rase i da se suzbije policijska brutalnost", poručio je Kyle Bragg​, predsjednik sindikata 32BJ, koji zastupa više od 170.000 domara, čuvara i portira koji rade u poslovnim zgradama na istočnoj obali.

"Dok ne budemo imali rasnu pravdu, ne možemo da imamo ekonomsku, klimatsku ili pravdu prema imigrantima", ocijenio je on.

U Massachusettsu, oko 200 ljudi, među kojima su bili zdravstveni radnici, čistači i drugi neophodni radnici, pridružili su se demokratskim kandidatima za američki Senat ispred zgrade skupštine u Bostonu.

"Previše radimo, premalo smo plaćeni i zbog toga ponekad izgubite saosjećanje prema drugima", poručila je 44-godišnja Toyai Anderson​, koja je na dva sata napustila svoje radno mjesto u Domu za stare i rehabilitacionom centru Harford u Detroitu. "Zbog toga počinjem da sumnjam da sam izabrala pravi poziv".

Poslije 13 godina na poslu, Anderson zarađuje 15,75 dolara na sat. Osoblje u domovima za stare obično zarađuje 13,38 dolara na sat a svaki četvrti radnik u tim ustanovama je Afroamerikanac.

Očekuje se da će štrajkovati osoblje još šest domova za stare u Detroitu. Radnici traže veće plate i bolju zaštitnu opremu da bi se zaštitili od virusa, kao i bolje beneficije i plaćeno bolovanje.

Protest ispred državne skupštine u Bostonu, 20. juli 2020.
Protest ispred državne skupštine u Bostonu, 20. juli 2020.

Štrajk se odvija u konekstu globalnog suočavanja sa rasnom nepravdom i policijskom brutalnošću poslije smrti Georgea Floyda, crnca koji je preminuo tokom hapšenja krajem maja.

U svakoj od američkih vremenskih zona radnici su u podne klekli na osam minuta - koliko je prema tvrdnjama tužilaštva bijeli policajac držao koljeno na vratu Floyda.

"Gradimo zemlju u kojoj su životi crnaca važni u svakom aspektu društva, uključujući i radna mjesta", kaže Ash-Lee Henderson​, organizatorica Pokreta za živote crnaca, koalicije više od 150 organizacija koje čine pokret "Životi crnaca su važni."

"Štrajk za život crnaca" je trenutak suočavanja sa istinom za korporacije koje odavno ignorišu probleme svoje crnačke radne snage i uskraćuju im bolje uslove rada, plate i zdravstvenu zaštitu", kaže Henderson.

U Minneapolisu, gdje je Floyd ubijen 25. maja, štrajkuju radnici domova za stara lica kao i radnici aerodroma, koji traže minimalnu nadnicu od 15 dolara na sat, kažu organizatori.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG