Linkovi

Protesti tokom vikenda: U Seattleu uhapšeno 45 ljudi, 21 policajac povrijeđen. U Texasu jedna osoba ubijena


Njujorški policajci u sukobu sa demonstrantima tokom protesta "Solidarnost sa Portlandom", u subotu, 25. jula 2020. (Foto: AP Photo/Yuki Iwamura)
Njujorški policajci u sukobu sa demonstrantima tokom protesta "Solidarnost sa Portlandom", u subotu, 25. jula 2020. (Foto: AP Photo/Yuki Iwamura)

Demonstranti su izašli na ulice nekoliko gradova u SAD kako bi skrenuli pažnju na rasnu nepravdu.

Policija u Seattleu saopštila je da su njeni pripadnici upotrijebili nesmrtonosno oružje u pokušaju da razbiju marš nekoliko desetina hiljada tokom kasnog popodneva, nakon što su neki demonstranti zapalili vatru na gradilištu pritvorne jedinice za maloljetnike i suda okruga King.

Kako je prenio Reuters, policija je do 5 sati po Grinichu "izvršila 45 hapšenja u vezi sa današnjim nemirima", napisala je policija Seattlea u postu na Twitteru.

Kaže se da je 21 policajac pretrpio povrede nanijete bačenim ciglama, kamenicama i eksplozivima. "Većina policajaca bila je stanju da se vrati na zadatak. Jedan je zbrinut u bolnici zbog povrede koljena", navodi se.

Prehodno je policija saopštila da radi na obezbjeđivanju pristupa vatrogasaca požaru, za koji se kaže da ga je izazvalo desetak ljudi koji su bili dio veće grupe demonstranata.

Protesti u Portlandu, Oregonu, događaju se već dva mjeseca, od smrti Georgea Floyda koji je 25. maja izgubio život tokom policijskog privođenja u Minneapolisu, Minnesota.

Trumpova administracija poslala je federalne snage u Portland, dodajući time gorivo protestima. Demonstranti sada takođe protestuju i zbog federalnog prisustva u gradu.

U subotu uveče, u Austinu, Texas, ubijen je čovek kada ga je neko ustrijelio tokom marša "Životi crnaca su važni".

Mediji su prenijeli da je čovjek možda prišao vozilu noseći pušku prije nego što je u njega pucano.

"Sve što znam je da je to da neko umre tokom protesta užasno", rekao je gradonačelnik Austina, Steve Adler. Kazao je da je "slomljenog srca" i "zapanjen".

U Louisville​, Kentucky, grupa naoružanih demonstranata pozivala je na pravdu za Breonnu Taylor, crnkinju koja je izgubila život u tom gradu kada je policija ušla u njen dom sa nalogom "bez kucanja" i upucala je. Momak Taylorove prvi je pucao na policajce, misleći od njih da su provalnici.

Jedan policajac otpušten je nakon incidenta sa Taylorovom, ali optužnica protiv ostalih policajaca nije podignuta.

Lideri grupe NFAC, oružane milicije Afroamerikanaca koji su učestvovali u protestu, rekli su da traže da policijska istraga o ubistvu Taylorove bude transparentnija.

Policija je saopštila da su trojica pripadnika NFAC-a povrijeđena u subotu kad je oružje jednog pripadnika milicije slučajno opalilo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG