Linkovi

Policajac optužen za ubistvo Georgea Floyda pušten uz kauciju od milion dolara


Derek Chauvin (Foto: AFP/ Hennepin County Jail)
Derek Chauvin (Foto: AFP/ Hennepin County Jail)

Bivši policajac iz Minnesote Derek Chauvin, optužen za ubistvo George Floyda, pušten je da se brani sa slobode uz kauciju od milion dolara.

Prema sudskim dokumentima, Chauvin je položio kauciju od milion dolara, a Sekretarijat za izvršenje kazni je potvrdio da on više nije u Oak Park Heightsu, gdje je bio pritvoren.

Floyd je preminuo 25. maja pošto mu je Chauvin držao koljeno na vratu 8 minuta i 46 sekundi, tokom privođenja zbog pokušaja da u prodavnici plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Trojica policajaca koja su učestvovala u incidentu - Thomas Lane, J. Kueng i Tou Thao​ - optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena. Oni su položili kauciju ranije od 750 hiljada dolara i čekaju na suđenje sa slobode.

Bilo je planirano da se sva četvorica pojave pred sudom u martu, ali se razmatra da im se sudi pojedinačno.

U krivičnoj prijavi protiv Chauvina piše da je koljeno na njegovom vratu držao ukupno skoro tri minuta pošto je Floyd prestao da se pomjera i govori.

Opisano je da je Floyda jedan od policajaca držao za leđa, a drugi za noge – dok je Chauvin postavio svoje koljeno na njegovu glavu i područje vrata. Kada je jedan od policajaca ukazao da je zabrinut i upitao da li je potrebno Georgea Floyda, koji je bio vezan lisicama pomjeriti na stranu, Chauvin se sa time nije saglasio.

Smrt Floyda je pokrenula proteste i nerede širom Amerike.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG