Linkovi

Analize i istraživanja

Počeo izbor porote na suđenju bivšem policajcu za ubistvo Georgea Floyda

Protesti u Minnesoti uoči početka suđenja za ubistvo Georgea Floyda, 6. mart 2021. godina

Izbor porote na suđenju bivšem policajcu iz Minneapolisa za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda počeo je u utorak, a taj proces bi mogao da traje tri nedjelje i duže. Uvodna izlaganja na suđenju Dereku Chauvinu trebalo bi da počnu najranije 29. marta.

Potencijalni porotnici moraju da tokom ispitivanja pokažu tužiocima i advokatima odbrane da mogu da ostave po strani svoje stavove i budu nepristrasni u razmatranju dokaza. Međutim, to neće biti lako, s obzirom na to je video snimak Floydovog hapšenja "obišao" svijet.

Chauvin je optužen za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata, a porota se bira uprkos tome što je neizvjesno da li će biti dodata i treća optužba - ubistvo trećeg stepena. Tužioci su tražili od Apelacionog suda Minnesote da zaustavi sudski proces dok se to pitanje ne riješi, što je moglo da dovede do višenedjeljnog ili višemjesečnog odlaganja.

Floyd je proglašen mrtvim 25. maja nakon što mu je Chauvin, bijelac, klečao na vratu oko devet minuta, čak i nakon što je Afroamerikanac prestao da se pomjera. Floydova smrt dovela je do masovnih i, povremeno, nasilnih protesta u Minneapolisu i gradovima širom SAD i svijeta i do suočavanja Amerike sa rasnim pitanjima.

Chauvin i još tri policajca su otpušteni. Njegovim kolegama biće suđeno u avgustu po optužbi za saučesništvo.

Sudija Peter Cahill ​u utorak je donio presude u vezi sa nekoliko pitanja koja se tiču sudskog procesa. On je između ostalog naveo da će tokom svjedočenja porotnici čuti kada je Chauvin prestao da radi za policiju, ali ne i da je otpušten niti da je grad ponudio "značajno" poravnanje po tužbi koju je podnijela Floydova porodica. Ti detalji neće biti dozvoljeni, zato što bi mogli da impliciraju krivicu, rekao je sudija.

Gradske vlasti nisu odgovorile na pitanje o poravnanju, a na zahtjev za komentar nije odgovorio ni advokat Floydove porodice.

Cahill je takođe naveo da će vatrogascu, koji na video snimku traži od policajaca da provjere Floyov srčani puls, biti dozvoljeno da svjedoči o tome šta je vidjela i da li je mislila da je potrebna medicinska intervencija. Međutim, neće joj biti dozvoljeno da spekuliše da li bi njena intervencija spasila Floydov život. Biće dozvoljeno i svjedočenje o obuci kroz koju je Chauvin prošao.

Stotine ljudi okupile se su u ponedjeljak ispred sudnice, na početku procesa, a mnogi su nosili transparente na kojima je pisalo "Pravda za Georga Floyda " i "Osudite policajce ubice". U utorak, bilo je vrlo malo protesta.

U okviru optužbe za ubistvo drugog stepena, tužioci moraju da dokažu da su postupci Dereka Chauvina "bili značajan uzročni faktor" u slučaju Floydove smrti i da je Chauvin odgovoran za teški napad.

Za optužbu za ubistvo trećeg stepena moraju da dokažu da je Chauvin uzrokovao Floydovu smrt opasnim potezom, bez brige za ljudski život.

Ubistvo iz nehata zahtijeva dokaz da je Chauvin izazvao Floydovu smrt iz nemara koji je doveo do pretjeranog rizika i da je svjesno izazvao tešku povredu ili smrt.

See all News Updates of the Day

Vijesti iz Svemira

Vijesti iz Svemira
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Gradačac: Neiskorištena bogata zaostavština nacionalnog spomenika

Gradačac: Neiskorištena bogata zaostavština nacionalnog spomenika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Blinken: Ističe vrijeme da se Iran vrati pregovorima

Blinken: Ističe vrijeme da se Iran vrati pregovorima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

SAD uz evropske vojne saveznike

SAD uz evropske vojne saveznike
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Analitičari o krizi na Kosovu: Opasna populistička predizborna igra

Pripadnici kosovske policije u akciji na ulicama sjevernog dijela Kosovske Mitrovici (AP Photo/Bojan Slavkovic)

Jedna za drugom krizne situacije su već postale svakodnevica na Kosovu - posle nemilih scena u drugoj polovini septembra zbog automobilskih tablica, u sredu su se dogodili novi sukobi na severu Kosova i kako ocenjuju sagovornici Glasa Amerike stvari pre svega treba posmatrati u svetlu predstojećih lokalnih izbora na Kosovu.

Po mišljenju Dragiše Mijačića, direktora Instituta za teritorijalni i ekonomski razvoj, vlada Kosova ponovo primenjuje jednostrane akte bez konsultacija sa međunarodnim faktorima, bez konsulacije sa Briselom i Beogradom:

"Na neki način zaista je neprimereno da vlada Kosova i pre svega Aljbin Kurti koristi specijalne snage na severu Kosova da bi povećao sebi rejting. I na taj način pokušao da konsoliduje svoju vlast u većim gradovima i opštinama na Kosovu i to je zaista neprihvatljivo."

Populisti su uvek skloni tome da budu maršali.


"To je jedna populistička politika, kao što je i Vučićeva. A populisti su uvek skloni tome da budu maršali. I on igra tu vrlo opasnu igru i mi vidimo da se situacija stalno pomera nagore", kaže analitičar Dušan Janjić i dodaje:

"Ako vi pogledate celu iduću godinu - ona je sva u izborima. Ceo Zapadni Balkan. I Aleksandru Vučiću sigurno trebaju šokovi, svakih nedelju dana. I on to radi. On to priređuje, kao što je Slobodan Milošević radio. Ja samo postavljam jedno pitanje - da li cele iduće godine ceo Zapadni Balkan treba da se trese zato što već diskreditovani političari ne mogu baš tako lako da pređu preko svojih zamišljenih cenzusa".

Mijačić veruje da bi nakon kosovskih izbora situacija mogla donekle da se smiri, ali po njegovim rečima na pomolu je nova kriza vezana za energetiku, jer, kako kaže, 1. novembra ističe rok koji je vlada Kosova dala Kosovskoj energetskoj kompaniji da pola godine besplatno isporučuje struju severu Kosova. Mijačić pita šta će se dogoditi nakon tog roka, to jest već za petnaestak dana:

"Da li će se obustaviti isporuka električne energije severu Kosova u zimskim danima, što bi bilo ravno humanitarnoj katastrofi, da li će Kurti tražiti od Skupštine Kosova produžetak za još šest meseci, što je političko samoubistvo - svakako neće moći tako lako da mu prođe ta odluka. Ili će se ići na primenu Briselskog sporazuma o energetici i licenciranju kompanije koja izdavala račune građanima na severu Kosova. Ali i sam taj proces ne može da zaživi od 1. novembra", kaže Dragiša Mijačić i ističe:

"Tako da smo došli u situaciju da ni jedno rešenje ne može biti implementirano u tako kratkom roku, a sat otkucava i niko se time ne bavi. Ja se iskreno nadam da i u tom slučaju nećemo opet gledati specijalne policijske snage i ovakve nemile događaje kao što se to desilo juče".

Na kraju, u kontekstu najnovjih događaja, pitanje je koliko su ozbiljne poruke koje u poslednje vreme šalje predsednik Srbije Aleksandar Vučić da će Srbija zaštiti Srbe na Kosovu ako međunarodne snage nisu spremne ili sposobne da to urade. Dušan Janjić ocenjuje da na Balkanu imamo političare koji sve više igraju na te bezbednosne provokacije:

"Mislim da je ovo jedna vrlo delikatna situacija u kojoj Vučić verbalno ohrabruje nešto, ali sigurno mu ne pada na pamet da eskalira na samom Kosovu. To bi bio za njega kao za Hitlera Staljingrad. Ali preneti krizu je lako. Na Bosnu, prenesti krizu na Crnu Goru je vrlo lako, čak i da Srbija ne bude umešana. O tome je reč ovde i mislim da je NATO to konačno shvatio."

S obzirom da su Kurti i Vučić pokazali da sve teže kontrolišu situaciju, kao jedina nada svim građanima Kosova ostaju međunarodne snage i međunarodne institucije. Nažalost, čini se da i oni imaju sve manje želje i moći da nešto ozbiljno učine.

Sadržaj preuzet sa web site-a Glasa Amerike na srpskom jeziku.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG