Linkovi

Počeo izbor porote na suđenju bivšem policajcu za ubistvo Georgea Floyda


Protesti u Minnesoti uoči početka suđenja za ubistvo Georgea Floyda, 6. mart 2021. godina
Protesti u Minnesoti uoči početka suđenja za ubistvo Georgea Floyda, 6. mart 2021. godina

Izbor porote na suđenju bivšem policajcu iz Minneapolisa za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda počeo je u utorak, a taj proces bi mogao da traje tri nedjelje i duže. Uvodna izlaganja na suđenju Dereku Chauvinu trebalo bi da počnu najranije 29. marta.

Potencijalni porotnici moraju da tokom ispitivanja pokažu tužiocima i advokatima odbrane da mogu da ostave po strani svoje stavove i budu nepristrasni u razmatranju dokaza. Međutim, to neće biti lako, s obzirom na to je video snimak Floydovog hapšenja "obišao" svijet.

Chauvin je optužen za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata, a porota se bira uprkos tome što je neizvjesno da li će biti dodata i treća optužba - ubistvo trećeg stepena. Tužioci su tražili od Apelacionog suda Minnesote da zaustavi sudski proces dok se to pitanje ne riješi, što je moglo da dovede do višenedjeljnog ili višemjesečnog odlaganja.

Floyd je proglašen mrtvim 25. maja nakon što mu je Chauvin, bijelac, klečao na vratu oko devet minuta, čak i nakon što je Afroamerikanac prestao da se pomjera. Floydova smrt dovela je do masovnih i, povremeno, nasilnih protesta u Minneapolisu i gradovima širom SAD i svijeta i do suočavanja Amerike sa rasnim pitanjima.

Chauvin i još tri policajca su otpušteni. Njegovim kolegama biće suđeno u avgustu po optužbi za saučesništvo.

Sudija Peter Cahill ​u utorak je donio presude u vezi sa nekoliko pitanja koja se tiču sudskog procesa. On je između ostalog naveo da će tokom svjedočenja porotnici čuti kada je Chauvin prestao da radi za policiju, ali ne i da je otpušten niti da je grad ponudio "značajno" poravnanje po tužbi koju je podnijela Floydova porodica. Ti detalji neće biti dozvoljeni, zato što bi mogli da impliciraju krivicu, rekao je sudija.

Gradske vlasti nisu odgovorile na pitanje o poravnanju, a na zahtjev za komentar nije odgovorio ni advokat Floydove porodice.

Cahill je takođe naveo da će vatrogascu, koji na video snimku traži od policajaca da provjere Floyov srčani puls, biti dozvoljeno da svjedoči o tome šta je vidjela i da li je mislila da je potrebna medicinska intervencija. Međutim, neće joj biti dozvoljeno da spekuliše da li bi njena intervencija spasila Floydov život. Biće dozvoljeno i svjedočenje o obuci kroz koju je Chauvin prošao.

Stotine ljudi okupile se su u ponedjeljak ispred sudnice, na početku procesa, a mnogi su nosili transparente na kojima je pisalo "Pravda za Georga Floyda " i "Osudite policajce ubice". U utorak, bilo je vrlo malo protesta.

U okviru optužbe za ubistvo drugog stepena, tužioci moraju da dokažu da su postupci Dereka Chauvina "bili značajan uzročni faktor" u slučaju Floydove smrti i da je Chauvin odgovoran za teški napad.

Za optužbu za ubistvo trećeg stepena moraju da dokažu da je Chauvin uzrokovao Floydovu smrt opasnim potezom, bez brige za ljudski život.

Ubistvo iz nehata zahtijeva dokaz da je Chauvin izazvao Floydovu smrt iz nemara koji je doveo do pretjeranog rizika i da je svjesno izazvao tešku povredu ili smrt.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG