Linkovi

Teme

Trump potpisao uredbu o reformi policije poslije višenedjeljnih protesta

Predsjednik SAD Donald Trump potpisuje uredbu o reformi policije, 16 juni, 2020.

Predsjednik SAD Donald Trump potpisao je u utorak uredbu koja će, kako je naveo, reformisati rad policije i istovremeno održati "red i mir". 

Poslije višenedjeljnih protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti organizovanih poslije smrti Afroamerikanca Georgea Floyda 25. maja tokom policijskog privođenja u Minneapolisu, Trump je predstavio odgovor administracije na sve veću zabrinutost u pogledu rasne nejednakosti u Americi, piše agencija Reuters.

Trump je na početku izrazio saučešće porodicama žrtava policijskog nasilja, ali je ubrzo nakon toga pozvao na povratak "zakona i reda" i zaprijetio da će kazniti one koji pljačkaju.

"Amerikanci žele zakon i red, zahtijevaju zakon i red", rekao je Trump na ceremoniji potpisivanja uredbe u Bijeloj kući, kojoj su prisustvovali policijski zvaničnici i republikanski članovi Kongresa.

Predsjednik se prethodno u Bijeloj kući sastao sa porodicama žrtava policijskog nasilja.

“Svim porodicama koje pate, želim da znate da svi Amerikanci žale uz vas. Smrt vaših voljenih neće biti uzaludna", naglasio je američki lider.

Međutim, ipak je pozdravio većinu policajaca kao nesebične javne službenike.

“Smanjenje kriminala i povećanje standarda nisu suprostavljeni ciljevi", naglasio je Trump uoči potpisivanja uredbe.

Uredbom, koju je Trump potpisao, predviđa se uspostavljanje baze podataka kako bi se pratili policajci protiv kojih su podnijete žalbe za prekomjernu upotrebu sile.

Takođe, policijske službe bi imale finansijski podsticaj da uvedu najbolje standarde, a ohrabrilo bi se i sprovođenje programa prema kojem bi socijalni radnici zajedno sa policijom reagovali na nenasilne slučajeve, među kojima su problemi povezani za mentalnim zdravljem, zavisnošću i beskućništvom.

Trump je rekao i da bi bio zabranjen policijski zahvat poznat kao "kragna" osim kada je "ugrožen život policajaca". Taj zahvat je već uglavnom zabranjen u policijskim službama širom zemlje.

Trump je ponovio da se protivi pozivima da se "ukine finansiranje policije" izmjenom rada gradskih policijskih službi ili čak njihovim ukidanjem i ocijenio da je to "radikalno i opasno".

"Amerikanci znaju istinu: Bez policije bi nastao haos. Bez zakona bi nastala anarhija, a bez bezbjednosti katastrofa", rekao je predsjednik SAD.

Demokrate i aktivisti za ljudska prava ocijenili su da Trumpova mjera nije dovoljna.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi ocijenila je da uredbi "nažalost ozbiljno nedostaje ono što je potrebno za borbu protiv epidemije rasne nejednakosti i policijske brutalnosti čije su žrtve stotine Afroamerikanaca".

Predsjednik je prethodno na Twitteru pozivao na obračun sa demonstrantima i zalagao se za snažan i vojni odgovor na nemire izazvane Floydovom i smrću drugih Afroamerikanaca. Prema istraživanjima javnog mnijenja, Amerikanci su sve više zabrinuti zbog policijske brutalnosti.

Odvojeni prijedlozi u Kongresu

Predstavnički dom, predvođen demokratama, trebalo bi da glasa kasnije ovog mjeseca o svom prijedlogu, koji uključuje rješenja koja bi učinila lakšim podnošenje građanskih tužbi protiv policajaca koji krše nečija prava.​ Međutim, republikanci se tome protive.

Republikanci u Senatu trebalo bi u srijedu da predstave svoj zakonski prijedlog koji je više usredsređen na prikupljanje podataka nego na promjene u oblastima povezanim sa upotrebom smrtonosne sile.

Dvije strane nisu saglasne ni u pogledu prijedloga demokrata da se zabrani grubi policijski zahvat poznat kao "kragna".

Lider većine u Senatu, Mitchell McConnell, nazvao je zakone "ozbiljnim prijedlozima za reformu sprovođenja zakona".

Lider manjine u Senatu, Chuck Schumer​, rekao je da napori republikanaca nisu otišli dovoljno daleko i da je "sada vrijeme da se potraže smjele i ospežne promjene".

Bijela kuća je signalirizrala da predsjednik Trump ne bi podržao okončanje onoga što je poznato kao doktirna kvalifikovanog imuniteta, kojom se policajci štite od tužbi.

See all News Updates of the Day

SAD: Stotine istraga o domaćem terorizmu od početka George Floyd protesta

Social workers join Black Lives Matter members during a demonstration against racism and police brutality, outside City Hall in Los Angeles, California on June 13, 2020. - Demonstrations are being held across the US following the death of George Floyd on May 25, 2020, while being

WASHINGTON - FBI je otvorio više od 300 istraga o domaćem terorizmu od kraja maja i uhapsio gotovo 100 ljudi u Portlandu, Oregon, žarištu George Floyd protesta, izjavio je u utorak najviši savezni tužitelj.

Erin Nealy Cox, američka advokatica za Sjeverni Distrikt Texasa i jedna od čelnika nedavno oformljene radne grupe Ministarstva pravosuđa o "antivladinim ekstremistima", rekla je kongresnim zakonodavcima da su istrage otvorene poslije 28. maja, tri dana nakon što je Floyd, Afroamerikanac, preminuo u policijskom pritvoru u Minneapolisu, Minnesota. Njegova smrt izazvala je proteste širom zemlje.

"To ne uključuje nikakve potencijalne istrage građanskih prava ili nasilni zločin povezan sa građanskim nemirima", rekla je Cox tokom saslušanja Senatskog odbora za pravosuđe o protestima koji su ponekad obilježeni nasiljem.

Državni tužitelj William Barr najavio je stvaranje radne grupe Ministarstva pravosuđa krajem juna, rekavši da su se "antivladini ekstremisti" "uključili u neodbranjive nasilne radnje čiji je cilj narušavanje javnog reda".

Radna grupa, koju predvodi Craig Carpenito, američki advokat okruga New Jersey, a koja je sastavljena od tužitelja i agenata FBI-a, zadužena je za prikupljanje "detaljnih podataka o nasilnim antivladinim ekstremistima, mrežama i pokretima".

"Bilo koja skupina, bez obzira na njihove nazive, ako je nasilna i antivladina, mi ćemo ih sve posmatrati", rekla je Cox tokom saslušanja. "Ako je riječ o dominaciji bijelaca, povezanih sa bandama ili poslovima sa drogom, to ne bi spadalo u nadležnost naše radne grupe."

Osnivanje radne grupe fokusirane na antivladine ekstremiste izazvalo je zabrinutost da se Ministarstvo pravosuđa premalo bavi istraživanjima bijelih dominantnih grupa u trenutku kada prijetnja od krajnje desnih ekstremista raste. Prošle godine, direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da je većina slučajeva biroa kada je u pitanju domaći terorizam povezana sa bijelim dominantnim grupama.

Demokratski senator Dick Durbin iz Illinoisa pitao je Cox zašto je Ministarstvo pravosuđa „prestalo pratiti incidente bijelih dominantnih grupa kao posebnu kategoriju domaćeg terorizma“. Cox je rekla da ne zna.

Saslušanje je donijelo zaoštravanje partijskih strasti zbog povremeno nasilnih sukoba demonstranata i policije posljednjih sedmica.

Republikanski senator Ted Cruz rekao je da su proteste zbog policijske brutalnosti i rasizma preuzeli "pobunjenici i pljačkaši i oni koji cinično iskorištavaju proteste za svoje zle ciljeve."

"Mirni protesti moraju biti zaštićeni. Neredi se moraju zaustaviti", rekao je Cruz, optužujući demokrate da odbijaju osuditi nasilje.

Demokratska senatorka Mazie Hirono, rekla je da "niko ne odobrava nasilje", optužujući federalne policijske službenike da izazivaju nasilje protiv mirnih demonstranata.

"U Portlandu, federalni agenti koristili su pretjeranu i diskriminirajuću silu da rastjeraju ljude okupljene kako bi mirno protestirali", rekla je Hirono.

Prošlog mjeseca, Trumpova administracija poslala je u grad desetine federalnih agenata za provođenje zakona, a predsjednik Donald Trump optužio je gradsku vlast da je izgubila "kontrolu nad anarhistima i agitatorima" usmjerenim prema federalnom sudu.

Naknadni izvještaji da su agenti koristili pretjeranu silu protiv prosvjednika i grabili demonstrante na ulicama Portlanda tokom vožnje u neobilježenim vozilima izazvali su uzvratni udarac, što je u konačnici navelo federalno osoblje da pristane da se povuče iz grada.

Law enforcement officers stand watch and extinguish a fire set by protesters behind the Mark O. Hatfield United States Courthouse, Aug. 2, 2020, in Portland.
Law enforcement officers stand watch and extinguish a fire set by protesters behind the Mark O. Hatfield United States Courthouse, Aug. 2, 2020, in Portland.

Ken Cuccinelli, visoki dužnosnik Odjela za unutrašnju sigurnost, negirao je da je situacija mirnija od kada je odjel pristao da povuče svoje agente.

"Sinoć je lokalna policija proglasila nered", rekao je Cuccinelli. "Ne federalna, već lokalna policija."

"Otkako su protesti počeli u maju, 140 policajaca zadobilo je povrede u Portlandu", rekao je on.

SAD: Poslodavci radnicima olakšavaju glasanje

SAD: Poslodavci radnicima olakšavaju glasanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

SAD: Rok za TikTok do 15. septembra

SAD: Rok za TikTok do 15. septembra
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Zapadno-Balkanski Samit u SAD: Neophodni regionalna saradnja i lokalne reforme

Zapadno-Balkanski Samit u SAD: Neophodni regionalna saradnja i lokalne reforme
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Moguća je „generacijska katastrofa“, jer pandemija stvara krizu obrazovanja

Foxton Harding, left and Adison Pucci, both 12, who attend Northshore Middle School, which has moved to online schooling for two weeks due to coronavirus concerns, work on school assignments at their home in Bothell, Washington, March 11, 2020.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kaže da u trenutku dok su škole primorane da zatvore svoja vrata zbog pandemije koronavirusa, svijet se suočava sa „generacijskom katastrofom“.

Guterres je to komentarisao u utorak tokom video-brifinga za pokretanje nove kampanje Ujedinjenih nacija pod nazivom "Spasimo našu budućnost", čiji je cilj obnova i jačanje formalnog obrazovanja u post-pandemijskom svijetu.

Šef ovog svjetskog tijela rekao je da od sredine jula više od milijardu djece, u najmanje 160 zemalja, propušta formalnu edukaciju, dok je najmanje 40 miliona djece propustilo predškolski odgoj.

United Nations Secretary-General Antonio Guterres.
United Nations Secretary-General Antonio Guterres.

Guterres je rekao da su studenti s invaliditetom, pripadnici manjina ili ugroženih zajednica, kao i izbjeglice i raseljena lica, među onima koji su u najvećem riziku da budu ostavljeni po strani.

Generalni sekretar je napomenuo da je svijet i prije pandemije bio u „krizi učenja“, sa 250 miliona djece širom svijeta izvan škole.

"Sada se suočavamo s generacijskom katastrofom koja bi mogla dovesti do neopisivog gubitka ljudskog potencijala, narušiti decenije napretka i pogoršati ukorijenjene nejednakosti", rekao je on.

Guterres je rekao da povratak učenika u učionice "mora biti glavni prioritet" nakon što pandemija bude stavljena pod kontrolu. Takođe je pozvao na veća ulaganja u obrazovanje, uključujući ulaganja u „digitalnu pismenost i infrastrukturu“.

FFairfax County Public School buses are lined up at a maintenance facility in Lorton, Va., Friday, July 24, 2020.
FFairfax County Public School buses are lined up at a maintenance facility in Lorton, Va., Friday, July 24, 2020.

Šef UN-a je takođe rekao da inicijative za obrazovanje moraju biti usmjerene prema onima koji su pod najvećim rizikom da budu ostavljeni.

Sa brojem potvrđenih slučajeva širom svijeta, koji kako izvještava Johns Hopkins Coronavirus Resource Center, prelazi 18,2 miliona - a broj smrtnih slučajeva približio se cifri od 700 hiljada - direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da možda nikada neće postojati "srebrni metak" za zaustavljanje širenja korona virusa.

Students wear face masks as a preventive measure against the spread of the COVID-19 coronavirus in their classroom at the Jean Benoit College in Yaoundé, Cameroon, on June 1, 2020.
Students wear face masks as a preventive measure against the spread of the COVID-19 coronavirus in their classroom at the Jean Benoit College in Yaoundé, Cameroon, on June 1, 2020.

Generalni direktor WHO, Tedros Adhanom rekao je novinarima u ponedjeljak da iako je jedan broj vakcina sada u završnoj fazi ispitivanja, sve zemlje i pojedinci trebaju primijeniti strategiju „uradi sve“ - popis testiranja, traženje kontakta, socijalno distanciranje i nošenje maski - kao neke od potrebnih stvari koje se moraju nastaviti raditi kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Australija naređuje da se neesencijalni biznisi u Melbournu, njenom drugom najvećem gradu, zatvaraju na šest sedmica počevši od srijede, dok vlasti pokušavaju kontrolisati epidemiju koja bilježi nove slučajeve u skoro svim državama.

People line up to enter a supermarket hours before a citywide curfew is introduced in Melbourne, Sunday, Aug 2, 2020.
People line up to enter a supermarket hours before a citywide curfew is introduced in Melbourne, Sunday, Aug 2, 2020.

Zdravstveni zvaničnici izvijestili su u ponedjeljak o 429 novih infekcija i 13 smrtnih slučajeva u državi Victoria, što uključuje i Melbourne. Premijer države Victoria, Daniel Andrews, u nedjelju je proglasio Melbourne katastrofom COVID-19.

Pored zatvaranja većine trgovina, ostale djelatnosti poput građevinarstva i proizvodnje mesa moraće ograničiti svoje poslovanje od petka.

Premijer države Victoria, Daniel Andrews rekao je u utorak da će ove sedmice dodatnih 500 pripadnika vojske biti raspoređeno u državi kako bi pomogli lokalnim vlastima da izvrše nove naredbe o boravku kod kuće, uključujući i strogi policijski sat do zore.

Andrews je, takođe, rekao da će svi oni koji budu uhvaćeni u kršenju naredbi biti suočeni sa kaznom većom od 3.500 dolara.

Australijski premijer Scott Morrison rekao je u ponedjeljak da će radnici u Viktoriji koji nemaju plaćeno bolovanje, a moraju biti u izolaciji, ostvariti pravo na dobijanje iznosa u visini od 1000 dolara.

U SAD-u, koje bilježe oko četvrtinu od ukupno potvrđenih slučajeva koronavirusa u svijetu, u ponedjeljak su ponovno propali pregovori između Bijele kuće i kongresmena demokrata u cilju postizanja dogovora o novom paketu pomoći koji bi uključivao federalni novac za pomoć milionima ljudi koji su nezaposleni.

Mnogi Amerikanci su tokom pandemije izgubili posao, zbog restrikcija tokom zatvaranja i novih potrošačkih navika, koje su jako naštitile ekonomiji. Prethodni krug federalne pomoći koji je podrazumijevao 600 dolara nezaposlenim istekao je prošle sedmice.

Razgovori dolaze u trenutku kada se Sjedinjene Države suočavaju sa kontinuiranim rastom novih slučajeva od juna, što je natjeralo čelnike nekih država da vrate ograničenja koja su prethodno ukinuli, kada su se nadali da će vratiti ekonomske aktivnosti bez ponovnog širenja virusa.

Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump rekao je novinarima u ponedjeljak da politika "trajnog zatvaranja" nije "održiv put naprijed" u borbi protiv pandemije koronavirusa. Napomenuo je da su druge zemlje zabilježile ponovni rast u slučajevima nakon gašenja.

Predsjednik se nešto ranije u ponedjeljak obrušio na dr. Deborah Birx, koordinatoricu za reagovanje na koronavirusa u Bijeloj kući, koja je rekla da su SAD ušle u "novu fazu" pandemije u intervjuu koji je dan ranije dala američkoj kablovskoj novinskoj mreži, CNN. Trump je rekao da su komentari dr. Birx da se koronavirus nekontrolisano širi trebali da umire predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koja je kritikovala način na koji se administracija nosi sa krizom. Predsjednik je twitnuo da je Birx „zagrizla mamac“ i nazvao je „patetičnom“.

Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute for Allergy and Infectious Diseases, adjusts his face mask during a House Subcommittee on the Coronavirus crisis hearing, Friday, July 31, 2020 on Capitol Hill in Washington.
Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute for Allergy and Infectious Diseases, adjusts his face mask during a House Subcommittee on the Coronavirus crisis hearing, Friday, July 31, 2020 on Capitol Hill in Washington.

Dr. Anthony Fauci, najbolji nacionalni stručnjak za zarazne bolesti i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa, zajedno s Birx, podržao je njenu opservaciju u ponedjeljak.

Fauci je rekao da se Birx osvrnula na "širenje u zajednici", što znači da se virus širi nasumično, umjesto da se koncentriše na jednom mjestu.

"Kada imate širenje u zajednici, mnogo je teže to obuhvatiti i kontrolisati", rekao je dr. Fauci.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG