Linkovi

Odobrena treća optužnica protiv bivšeg policajca u slučaju smrti Georgea Floyda


Ilustracija
Ilustracija

Sudija u Minnesoti odobrio je u četvrtak zahtjev tužioca da se ponovo podigne optužnica za ubistvo trećeg stepena protiv Dereka Chauvina, bivšeg policajca iz Minneapolisa kojem se već sudi po optužbama za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata u slučaju smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

Sudija Peter Cahill​ donio je odluku nakon što je Apelacioni sud Minnesote prošlog pretka presudio da mora da razmotri optužbu za ubistvo trećeg stepena protiv Chauvina, na čijem suđenju je ove nedjelje počela da se bira porota.

"Moram da poštujem presudu apelacionog suda", rekao je sudija obrazlažući svoju odluku.

Ponovo podizanje optužnice za ubistvo trećeg stepena predstavlja pobjedu za državne tužioce, koji su tražili dodatnu, manje tešku, optužbu dijelom da bi imali još jedan put do proglašenje Chauvinove krivice u slučaju da porota zaključi da nema dokaza za najteže optužbe protiv bivšeg policajca.

Za optužbu za ubistvo trećeg stepena predviđena je zatvorska kazna do 25 godina, a drugog stepena do 40.

Chauvin je optužen zbog svojih poteza tokom hapšenja Floyda 25. maja 2020. godine. Na snimku hapšenja vidi se kako Chauvin, bijelac, kleči na Floydovom vratu gotovo 9 minuta na trotoaru ispred jedne prodavnice, dok je Afroamerikanac molio za život a zatim i prestao da se pomjera.

Policija je privodila Floyda zbog sumnje da je u prodavnici koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara. Floydova smrt podstakla je velike proteste u SAD i širom svijeta protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Suđenje Chauvinu nastavljeno je u četvrtak, a do sada je izabrano šest porotnika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG