Linkovi

Nastavljaju se protesti, zapaljena statua generala Konfederacije u centru Washingtona


Zapaljena statua generala Konfederacije Alberta Pikea (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Demonstranti se okupljaju i ovog vikenda na ulicama američkih gradova protiv rasizma i policijske brutalnosti. 

Protesti traju od kada je 25. maja Afroamerikanac George Floyd umro pošto ga je privela policija u Minneapolisu.

Neki od protesta u subotu i nedjelju održavaju se povodom "uneteenth", praznika kojim se slavi dan kada su posljednji Afroamerikanci oslobođeni ropstva, 19. juna 1865. u Texasu.

Demonstracije se održavaju u nekoliko gradova, uključujući New York, Los Angeles i Miami. Protesti se tokom vikenda održavaju i u Washingtonu, blizu Bijele kuće, već nekoliko nedjelja.

Demonstranti u Washingtonu su u petak uveče na trgu 3,2 kilometara od Bijele kuće, srušili i zapalili statuu generala Konfederacije Alberta Pikea.

Spomenici Konfederaciji, simboli južnih saveznih država koji su ostali iz neuspješnog pokušaja da se zadrže Afroamerikanci u ropstvu, bili su predmet kritika i prethodnih decenija, a pogotovo tokom protesta koji se sada odigravaju.

Protesti protiv rasizma se održavaju i u drugim zemljama.

Četvrta nedjelja protesta protiv rasizma, nakon Floydove smrti i u Velikoj Britaniji. U Škotskoj, demonstranti traže da se ukloni statua Henrija Dandasa, političara iz 18. vijeka koji je odlagao ukidanje ropstva.

U Francuskoj, demonstrani marširaju u Parizu protiv rasizma i policijske brutalnosti i kao znak sjećanja na crnce koji su preminuli nakon susreta sa franscuskom policijom ili pod sumnjivim okolnostima.

XS
SM
MD
LG