Linkovi

Minneapolis plaća 27 miliona dolara po tužbi porodice Georgea Floyda


Memorijal Georgeu Floydy u Minneapolisu.
Memorijal Georgeu Floydy u Minneapolisu.

Grad Minneapolis platiće 27 miliona dolara u okviru poravnanja po civilnoj tužbi koju je podnijela porodica Georgea Floyda zbog njegove smrti tokom policijskog pritvaranja u maju, saopštili su u petak gradski zvaničnici.

Floydova smrt pokrenula je nacionalne proteste protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Floyd, 46-godišnji Afroamerikanac, preminuo je u maju prošle godine dok mu je bijeli policajac Derek Chauvin klečao na vratu gotovo devet minuta. Floydove pozive u pomoć snimio je jedan prolaznik, a video je podstakao jedan od najvećih protesta u SAD.

Suđenje Chauvinu počelo je ranije ove nedjelje po optužbama za ubistvo drugog i trećeg stepena i za ubistvo iz nehata. On se izjasnio da nije kriv i da je djelovao u skladu sa policijskom obukom.

Prošle godine, Floydovi rođaci tužili su grad, Chauvina i još tri policajca u federalnom sudu, navodeći da su prekomjernom upotrebom policijske sile prekšrena Floydova ustavna prava.

Chauvin je pomagao u hapšenju Floyda 25. maja zbog sumnje da je koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara u jednoj prodavnici.

Suđenje trojici njegovih kolega počinje kasnije ove godine, po optužbi za saučesništvo. Sva četvorica su otpuštena iz policije Minneapolisa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG