Linkovi

SAD: Stotine istraga o domaćem terorizmu od početka George Floyd protesta


Social workers join Black Lives Matter members during a demonstration against racism and police brutality, outside City Hall in Los Angeles, California on June 13, 2020. - Demonstrations are being held across the US following the death of George Floyd on May 25, 2020, while being
Social workers join Black Lives Matter members during a demonstration against racism and police brutality, outside City Hall in Los Angeles, California on June 13, 2020. - Demonstrations are being held across the US following the death of George Floyd on May 25, 2020, while being

WASHINGTON - FBI je otvorio više od 300 istraga o domaćem terorizmu od kraja maja i uhapsio gotovo 100 ljudi u Portlandu, Oregon, žarištu George Floyd protesta, izjavio je u utorak najviši savezni tužitelj.

Erin Nealy Cox, američka advokatica za Sjeverni Distrikt Texasa i jedna od čelnika nedavno oformljene radne grupe Ministarstva pravosuđa o "antivladinim ekstremistima", rekla je kongresnim zakonodavcima da su istrage otvorene poslije 28. maja, tri dana nakon što je Floyd, Afroamerikanac, preminuo u policijskom pritvoru u Minneapolisu, Minnesota. Njegova smrt izazvala je proteste širom zemlje.

"To ne uključuje nikakve potencijalne istrage građanskih prava ili nasilni zločin povezan sa građanskim nemirima", rekla je Cox tokom saslušanja Senatskog odbora za pravosuđe o protestima koji su ponekad obilježeni nasiljem.

Državni tužitelj William Barr najavio je stvaranje radne grupe Ministarstva pravosuđa krajem juna, rekavši da su se "antivladini ekstremisti" "uključili u neodbranjive nasilne radnje čiji je cilj narušavanje javnog reda".

Radna grupa, koju predvodi Craig Carpenito, američki advokat okruga New Jersey, a koja je sastavljena od tužitelja i agenata FBI-a, zadužena je za prikupljanje "detaljnih podataka o nasilnim antivladinim ekstremistima, mrežama i pokretima".

"Bilo koja skupina, bez obzira na njihove nazive, ako je nasilna i antivladina, mi ćemo ih sve posmatrati", rekla je Cox tokom saslušanja. "Ako je riječ o dominaciji bijelaca, povezanih sa bandama ili poslovima sa drogom, to ne bi spadalo u nadležnost naše radne grupe."

Osnivanje radne grupe fokusirane na antivladine ekstremiste izazvalo je zabrinutost da se Ministarstvo pravosuđa premalo bavi istraživanjima bijelih dominantnih grupa u trenutku kada prijetnja od krajnje desnih ekstremista raste. Prošle godine, direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da je većina slučajeva biroa kada je u pitanju domaći terorizam povezana sa bijelim dominantnim grupama.

Demokratski senator Dick Durbin iz Illinoisa pitao je Cox zašto je Ministarstvo pravosuđa „prestalo pratiti incidente bijelih dominantnih grupa kao posebnu kategoriju domaćeg terorizma“. Cox je rekla da ne zna.

Saslušanje je donijelo zaoštravanje partijskih strasti zbog povremeno nasilnih sukoba demonstranata i policije posljednjih sedmica.

Republikanski senator Ted Cruz rekao je da su proteste zbog policijske brutalnosti i rasizma preuzeli "pobunjenici i pljačkaši i oni koji cinično iskorištavaju proteste za svoje zle ciljeve."

"Mirni protesti moraju biti zaštićeni. Neredi se moraju zaustaviti", rekao je Cruz, optužujući demokrate da odbijaju osuditi nasilje.

Demokratska senatorka Mazie Hirono, rekla je da "niko ne odobrava nasilje", optužujući federalne policijske službenike da izazivaju nasilje protiv mirnih demonstranata.

"U Portlandu, federalni agenti koristili su pretjeranu i diskriminirajuću silu da rastjeraju ljude okupljene kako bi mirno protestirali", rekla je Hirono.

Prošlog mjeseca, Trumpova administracija poslala je u grad desetine federalnih agenata za provođenje zakona, a predsjednik Donald Trump optužio je gradsku vlast da je izgubila "kontrolu nad anarhistima i agitatorima" usmjerenim prema federalnom sudu.

Naknadni izvještaji da su agenti koristili pretjeranu silu protiv prosvjednika i grabili demonstrante na ulicama Portlanda tokom vožnje u neobilježenim vozilima izazvali su uzvratni udarac, što je u konačnici navelo federalno osoblje da pristane da se povuče iz grada.

Law enforcement officers stand watch and extinguish a fire set by protesters behind the Mark O. Hatfield United States Courthouse, Aug. 2, 2020, in Portland.
Law enforcement officers stand watch and extinguish a fire set by protesters behind the Mark O. Hatfield United States Courthouse, Aug. 2, 2020, in Portland.

Ken Cuccinelli, visoki dužnosnik Odjela za unutrašnju sigurnost, negirao je da je situacija mirnija od kada je odjel pristao da povuče svoje agente.

"Sinoć je lokalna policija proglasila nered", rekao je Cuccinelli. "Ne federalna, već lokalna policija."

"Otkako su protesti počeli u maju, 140 policajaca zadobilo je povrede u Portlandu", rekao je on.

XS
SM
MD
LG