Linkovi

Američki ambasador se vratio u Moskvu


ARHIVA - Ambasador SAD u Rusiji Džon Saliven (Foto: Rojters/Evgenia Novozhenina)
ARHIVA - Ambasador SAD u Rusiji Džon Saliven (Foto: Rojters/Evgenia Novozhenina)

Ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji Džon Saliven vratio se u četvrtak u Moskvu, koju je napustio u aprilu u svjetlu diplomatske krize.

Odnosi dvije zemlje, znatno pogoršani proteklih mjeseci, neznatno su se pobošljali poslije prošlonedjeljnog samita predsjednika Džoa Bajdena i Vladimira Putina koji su ocijenili da su razgovori, 16. juna u Ženevi, bili pragmatčni, ali ne i prijateljski, prenosi agencija Reuters.

"Vratio sam se danas u Moskvu. Spreman sam da radim sa Rusijom na našem cilju uspostavljanja stabilnih i predvidljivih odnosa dvije zemlje", rekao je Saliven, čiju je izjavu na Twitteru podijelio portparol američke ambasade.

Saliven je prethodno za novinsku agenciju Interfaks rekao da bi dvije sile trebalo da budu "otvorene i iskrene" kada je riječ o pitanjima u pogledu kojih nisu saglasne.

"Trebalo bi da sarađujemo gdje je to u našem zajedničkom interesu, a tamo gdje postoje neslaganja - a značajna su - važno je da imamo otvoren i iskren dijalog", rekao je američki ambasador, a prenosi Interfaks.

Saliven je Moksvu napustio u aprilu, navodeći da putuje u Washington na konsultacije, četiri dana nakon što je Kremlj sugerisao Washingtonu da povuče svog ambasadora zbog diplomatske krize između dvije zemlje.

Rusija je prethodno povukla svog ambasadora iz Washingtona nakon što je Biden potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje da li misli da je Putin ubica, posle čega su dvije zemlje uvele sankcije jedna drugoj.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov se u američku prijestonicu vratio početkom nedjelje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG