Linkovi

Kupchan: Cyber napadi ostaju ključno nerješeno pitanje između Rusije i SAD


Putin i Biden tokom sastanka u Ženevi, 16. juni 2021.
Putin i Biden tokom sastanka u Ženevi, 16. juni 2021.

Uprkos prognozama da bi mogao ponovo da nastupi hladni rat između Rusije i SAD, samit predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina u Ženevi sugeriše da je takva mogućnost malo vjerovatna.

Sam predsjednik Biden je na to ukazao svojom izjavom da, kako se izrazio, Putin zna da je Rusija suviše slaba.

Ipak, nerješena pitanja ostaju, kaže Charles Kupchan, visoki saradnik uticajnog Savjeta za spoljnopolitičke odnose.

Tokom svog tročasovnog sastanka u Ženevi, Biden i Putin razgovarali su o ograničenom broju pitanja. Na kraju obojica su bili više pozitivni nego negativni u svojim ocjenama, kaže Kupchan.

"Bajden je bio eksplicitan kada je rekao da će rezultati samita biti poznati kroz tri do šest mjeseci, prije nego što budemo mogli da zaključimo da li je samit bio razuman, instruktivan, uglavnom pozitivan i možda početak nečeg konkretnog, ili će Putin nastaviti sa svojom ulogom 'teške mušterije'", smatra on.

Charles Kupchan
Charles Kupchan

On naglašava da cyber napadi ostaju ključno nerješeno pitanje dviju strana.

"Ako je nešto ostavilo loš utisak na mene, bilo je to cyber pitanje, gdje je Putin u osnovi rekao: 'O čemu se radi? Ne koristimo nikakvu cyber penetraciju. Tu upošte nema problema'. Međutim, dobro znamo da su Rusi hakovali američke sisteme i da se takve igre, sa ucjenama i iznudama, koriste u Rusiji, a da smo imali takve napade na američke privatne kompanije", kaže on.

Američka strana mora da vodi računa o dvije stvari u budućnosti, navodi Kupchan, precizirajući da se radi o uspostavljanju zajedničkih radnih grupa za ponovno normalizovanje diplomatskih odnosa, kao i osnivanje radnih timova u vezi sa nekoliko aktuelnih spoljnopolitičkih pitanja.

"Biden je pomenuo humanitarnu pomoć Siriji, rusku pomoć dok Sjedinjene Države dovršavaju vojno povlačenje iz Afganistana i neku vrstu dogovora o saradnji u arktičkom regionu. Potrebno je uložiti napor koji bi sugerisao da Washington i Moskva ne samo da pokušavaju da umanje uzajamno neprijateljstvo, već da zapravo nalaze način da uzajamno sarađuju", navodi on.

Kupchan takođe predlaže veću koordinaciju po pitanju Ukrajine.

"Diplomatski napredak u Ukrajini bio bi ogroman pomak... Novi napor SAD da se povedu razgovori sa Rusijom i Ukrajinom, a možda i Njemačkom i Francuskom, kao partnerima u tzv. normandijskom formatu, kako bi se išlo dalje ka diplomatskom rješenju", kaže Kupchan uz procjenu da je samit bio važniji za Putina nego za Bidena.

"Putin voli da prikaže ruskoj javnosti da učestvuje na sastancima sa ključnim svjetskim liderima. Siguran sam da je bio nezadovoljan što nije prisustvovo sastanku Grupe 7 iz koje Rusija izbačena. Ne sviđa mu se ni kada se drugi lideri okupljaju bez njega, jer izgleda kao da je kažnjen", navodi ovaj spoljnopolitički stručnjak.

SAD takođe traže način da udalje Moskvu od Pekinga, kaže Kupchan.

"I samom Putinu je možda pomalo nelagodno zbog bliske veze između Rusije i Kine, jer je Rusija tu mlađi partner. Kina takođe uspijeva da prodre u područja koja su tradicionalne interesne sfere Rusije. Mislim da to možda motiviše Putinovu želju da stekne veći uticaj u odnosima sa Kinom", zaključuje u svojoj analizi Charles Kupchan.

XS
SM
MD
LG