Linkovi

Blinken i Lavrov sastaju se u Rejkjaviku


Antony Blinken, državni sekretar SAD

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo bi da se danas, 19. maja, sastanu i razgovaraju na Islandu.

Američki i ruski zvaničnici rekli su da će se dvoje najviših diplomata sastati na marginama okupljanja Arktičkog savjeta u islandskoj prijestolnici Rejkjaviku, kako bi se pripremili za potencijalni samit predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina sljedećeg mjeseca.

Ali Blinken i Lavrov će vjerovatno imati više tema na dnevnom redu na svom prvom sastanku otkako je američki diplomata Blinken stupio na dužnost nakon Bidenove inauguracije 20. januara.

Američko-ruski odnosi prijete povratkom na nizak nivo doba hladnog rata.

Dvije sile imaju višestruka pitanja koja ih dijele - uključujući nagomilavanje vojnih snaga Rusije u Ukrajini i oko nje, manevrisanje položaja na Arktiku, ruski tretman opozicionog političara Alekseja Navalnog, ruski projekat gasovoda Sjeverni tok 2 kroz Evropu i američke optužbe za rusko cyber ratovanje i miješanje u zapadne izborne procese.

„Bilo bi nam draže da imamo stabilniji i predvidljiviji odnos sa Rusijom”, rekao je Blinken 18. maja.

„Istovremeno”, dodao je, „bili smo vrlo jasni da ćemo odgovoriti ako Rusija odluči da preduzme nepromišljene ili agresivne akcije koje ciljaju naše interese ili interese naših saveznika i partnera. Ne u svrhu traženja sukoba ili eskalacije, već zato što se takvi izazovi ne mogu ostaviti nekažnjenim”.

Blinken je upozorio da je Washington zabrinut zbog nagomilavanja vojske na Arktiku, regionu od strateškog značaja za svjetske sile.

„Zabrinuti smo zbog nekih povećanih vojnih aktivnosti na Arktiku koje povećavaju ... izglede za nesreće ... i podrivaju zajednički cilj mirne i održive budućnosti regiona”, rekao je Blinken novinarima u Rejkjaviku 18. maja, dan prije početka sastanka osmočlanog Arktičkog savjeta u islandskoj prijestolnici.

„Ono što treba da izbjegnemo je militarizacija regiona”, dodao je on.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Dan ranije, Lavrov - dugogodišnji ruski visoki diplomata - rekao je, „Očigledno je donijeta odluka [SAD] o unaprijeđenju stabilnih, predvidljivih odnosa sa Rusijom”.

„Međutim, ako ovo uključuje stalne i predvidljive sankcije, to nije ono što nam treba. Naš stav prema SAD uključuje nadu da će se normalizovani odnosi zasnivati na konkretnim akcijama, a ne na riječima koje smo previše puta čuli”, kazao je.

Blinken je rekao da je njihov sastanak važna prilika da se testira mogu li Washington i Moskva pronaći zajednički jezik i zajedno raditi na drugim pitanjima - poput klimatskih promjena, Bliskog Istoka, Irana i Sjeverne Koreje.

Rejkjavik je mjesto u kome je održan čuveni samit predsjednika SAD Ronalda Reagana i ruskog lidera Mihaila Gorbačova 1986. godine.

XS
SM
MD
LG