Linkovi

Biden pred samit sa Putinom: Stajaćemo uz evropske saveznike


Predsednik Džo Bajden komentariše novi izveštaj o zapošljavanju u SAD u konvencijskom centru u Rehobot Biču u Delaveru, 4. juna 2021.
Predsednik Džo Bajden komentariše novi izveštaj o zapošljavanju u SAD u konvencijskom centru u Rehobot Biču u Delaveru, 4. juna 2021.

Sjedinjene Države stajaće uz svoje evropske saveznike u suprostavljanju Rusiji, obećao je predsjednik Joe Biden pred svoj prvi direktan susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Bajden u srijedu putuje u Evropu, gdje će prisustvovati samitima G-7 i NATO, i održati važan sastanak sa ruskim predsjednikom u Ženevi 16. juna.

Samit je zakazan u vrijeme najveće krize u odnosima dvije zemlje u više godina. Napetost je pojačana zbog više pitanja uključujući hakovanje američkih sistema, stanje ljudskih prava i tvrdnje o miješanju u izbore.

U autorskom tekstu za Washington Post koji je objavljen u nedjelju, američki predsjednik obećao je da će ojačati "demokratska savezništva" Washingtona u vrijeme višestrukih kriza i sve većih prijetnji koje dolaze iz Moskve i Pekinga.

"Ujedinjeni smo u želji da odgovorimo na ruske izazove evropskoj bezbjednosti, počevši od njene agresije u Ukrajini i neće biti sumnje u odlučnost SAD da brane svoje demokratske vrijednosti koje su neodvojive od naših interesa", napisao je Biden.

"Predsjednik Putin zna da neću oklijevati da odgovorim na buduće štetne aktivnosti", rekao je. "Kada se sastanemo, ponovo ću naglasiti riješenost Sjedinjenih Država, Evrope i srodnih demokratija da stanu u odbranu ljudskih prava i dostojanstva."

Od kada je stupio na položaj u januaru, Biden je pojačao pritisak na Kremlj, a njegovi komentari u kojima je Putina nazvao "ubicom" izazvali su žestoke kritike u Moskvi.

Međutim, obojica lidera su izrazila nadu da odnosi mogu da se poprave, dok je ruski predsjednik u petak izjavio da očekuje "pozitivan ishod" razgovora.

U svom članku ovog vikenda, Biden je naglasio da Wašington "ne želi konflikt", ukazujući na nedavni produžetak sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja - START - kao dokaz želje da se smire tenzije.

"Želimo stabilni i predvidljivi odnos gde možemo da sarađujemo sa Rusijom na pitanjima kao što su strateška stabilnost i kontrola naoružanja", napisao je.

XS
SM
MD
LG