Linkovi

SAD Rusiji: Ne vraćamo se Sporazumu o otvorenom nebu


ilustracija
ilustracija

Sjedinjene Američke Države obavijestile su Rusiju da se neće ponovo pridružiti Sporazumu o otvorenom nebu koji je omogućavao posmatračke letove nenaoružanih letjelica nad državama članicama.

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman (Wendy Sherman) saopštila je ovu odluku svom ruskom kolegi 27. maja, javili su Rojters i AP pozivajući se na američke zvaničnike.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je ovu odluku SAD.

Sporazum, koji je omogućavao letove za nadzor nad vojnim objektima u obje zemlje, SAD su napustile u novembru prošle godine, za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Tramp nije ništa učinio da produži važenje jedinog preostalog sporazuma s Rusijom o kontroli naoružanja, poznatog kao Novi START, ali je administracija predsjednika Džozefa Bajdena (Jozef Biden) ubrzo po preuzimanju dužnosti dogovorila s Moskvom njegovo petogodišnje produženje i započela reviziju odluke o povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Zvaničnici su naveli da je revizija završena i da je zamjenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman obavijestila zamjenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjabkova da Vašington neće ponovo pristupiti Sporazumu o otvorenom nebu.

Odluka je donijeta dok se obje strane pripremaju za samit predsjednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, zakazan za 16. jun u Ženevi.

Oni će pokušati da nađu zajednički jezik poslije naglog pogoršanja odnosa koji su pali na najniži nivo u više decenija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG