Linkovi

Biden razmatra sankcije Rusiji nakon hakerskog napada na JBS


JBS je veliki dobavljač mesa koji posluje u Sjedinjenim Državama, Australiji, Kanadi, Evropi, Meksiku, Novom Zelandu i Britaniji.
JBS je veliki dobavljač mesa koji posluje u Sjedinjenim Državama, Australiji, Kanadi, Evropi, Meksiku, Novom Zelandu i Britaniji.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da “razmatra" moguće akcije nakon što je Bijela kuća povezala Rusiju s hakerskim napadom na globalnog giganta za preradu mesa JBS.

Na pitanje novinara hoće li poduzeti mjere protiv predsjednika Vladimira Putina, sa kojim će se sastati na samitu u Ženevi kasnije ovog mjeseca, Biden je rekao: "Pažljivo razmatramo to pitanje".

Ransomware napad na američku podružnicu brazilskog JBS-a ponovo je potakao optužbe da Rusija barem pruža utočište cyber kriminalcima.

Slične sumnje pokrenute su nakon što su hakeri prošlog mjeseca privremeno zaustavili ogromni kolonijalni naftovod na istoku Sjedinjenih Država.

Na pitanje da li ga Putin testira uoči njihovog samita, Biden je rekao "ne".

FBI je u srijedu napad pripisao "REvilu i Sodinokibiju", za koje su stručnjaci rekli da su dva imena za istu hakersku grupu povezanu s Rusijom, te rekao da "marljivo rade na privođenju aktera prijetnje pravdi".

Bijela kuća kaže da će Biden izraziti zabrinutost SAD-a tokom samita 16. juna, kao i na ranijim samitima sa saveznicima iz grupe G7, Evropske unije i NATO-a.

"Očekujemo da će ovo biti pitanje rasprave tokom cijelog predsjednikovog putovanja", rekla je novinarima sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki.

“Pružanje utočišta kriminalnim entitetima koji namjeravaju naštetiti, koji nanose štetu ključnoj infrastrukturi u Sjedinjenim Državama nije prihvatljivo", rekla je.

"Nećemo stajati po strani. Potegnut ćemo to pitanje i držat ćemo sve opcije na stolu”.

Rusija kaže da jeotvorena za pomoć pri istrazi hakerskog napada

Bijela kuća nije direktno okrivila Kremlj, ali sugeriše da kriminalne grupe djeluju iz Rusije. Međutim, Psaki je rekla da "odgovorne države ne kriju" cyber kriminalce.

"Predsjednik Biden sigurno misli da predsjednik Putin i ruska vlada moraju igrati ulogu u zaustavljanju i spriječavanju ovih napada. Stoga će to biti jedna od tema kada se sastanu", rekla je.

Rusija je u srijedu rekla da će biti otvorena za bilo koji američki zahtjev za pomoć u istrazi hakerskog napada.

JBS je veliki dobavljač mesa koji posluje u Sjedinjenim Državama, Australiji, Kanadi, Evropi, Meksiku, Novom Zelandu i Britaniji.

Kompanija je rekla da će velika većina njenih pogona za govedinu, svinjetinu, perad i pripremljenu hranu u četvrtak raditi “skoro punim kapacitetom".

JBS: Zahtjev za plaćanje otkupa od kriminalne organizacije koja je vjerovatno u Rusiji

JBS "trenutno nije upoznat ni sa jednim dokazom da su podaci o kupcima, dobavljačima ili zaposlenima ugroženi", navodi se u njihovom saopćenju od srijede.

"S obzirom na napredak koji su postigli naši timovi u rješavanju ove situacije, predviđamo sutrašnji rad skoro punim kapacitetom u svim našim globalnim operacijama”, rekao je izvršni direktor JBS u SAd Andre Nogueira.

Kibernetički napad na elektronski sistem najveće svetske kompanije za preradu mesa poremetio je proizvodnju širom sveta.

Kompanija "JBS" iz Brazila obavijestila je SAD u srijedu da je zahtjev za plaćanje otkupa da bi ponovo imala kontrolu nad svojim blokiranim elektronskim sistemom, dobila od kriminalne organizacije koja je vjerovatno u Rusiji".

JBS je u SAD drugi po veličini proizvođač govedine, svinjetine i piletine. Ako bi ta ogromna firma sasvim prestala da radi makar jedan dan, SAD bi izgubile skoro četvrtinu svojih kapaciteta za preradu govedine - 20.000 goveda.

Hakerskim napadom bili su pogođeni i njihovi serveri koji podržavaju rad firme u Sjevernoj Americi i Australiji.

Zaposlenici u pogođenim prerađivačkim pogonima počeli su se vraćati na posao. Za sada nema informacija o tome je li JBS platio otkupninu.

JBS ima više od 150.000 zaposlenih širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG