Linkovi

Američka ambasada u Moskvi privremeno nastavlja s konzularnim uslugama


Američka ambasada u Moskvi
Američka ambasada u Moskvi

Američka ambasada u Moskvi privremeno će nastaviti s konzularnim službama nakon poteza ruske vlade da odgodi zabranu zapošljavanja stranih državljana.

"Prema tome, do 16. jula, američka ambasada u Moskvi privremeno će nastaviti rutinske usluge američkim građanima, uključujući usluge vezane za pasoše, konzularne potvrde o rođenju u inostranstvu i ograničene notarske usluge", navodi se u saopšenju američke ambasade u glavnom gradu Rusije od 14. maja, dodajući da će "takođe osigurati obradu imigrantske vize za prioritetne i hitne slučajeve."

U saopštenju se ne navodi da će se nastaviti s izdavanjem neimigrantskih viza, pitanjem o kojem su u Rusiji naširoko raspravljali oni koji su planirali putovati u Sjedinjene Države u narednim mjesecima.

Takođe, saopštenje podsjeća američke državljane u Rusiji da uzmu u obzir rok do 15. juna koji je ruska vlada postavila u aprilu kada ističe privremeno produženje viza, dozvola boravka i imigracionih dokumenata.

Američka ambasada u Moskvi izjavila je 30. aprila da smanjuje broj konzularnih službi zbog ograničenja koja joj je Rusija nametnula u vezi zapošljavanja lokalnog osoblja.

U aprilu predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se ograničava broj lokalnog osoblja koje radi u stranim diplomatskim misijama i drugim agencijama i naložio ruskoj vladi da izradi listu "neprijateljskih" država na koje će se primjenjivati ograničenja.

Washington i Moskva ušli su u novu fazu pojačanih tenzija, Bijela kuća je najavila kažnjavanje zbog sajber napada, miješanja u izbore i prijetnji američkim vojnicima u Afganistanu.

Dalje pogoršanje odnosa bilo je pitanje vezano za zdravlje i zatvorsku kaznu kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, ruski odnosi s istočnom Ukrajinom i Krimom i navodi o ruskoj umiješanosti u smrtonosnu eksploziju u skladištu municije u Češkoj Republici 2014. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG