Linkovi

Zakonodavci upozoravaju da SAD ne uspijevaju da se prilagode rastućoj kineskoj prijetnji


Members of a Chinese military band pose for photos before a reception at the Great Hall of the People in Beijing on the eve of China's National Day on Sept. 30, 2020.
Members of a Chinese military band pose for photos before a reception at the Great Hall of the People in Beijing on the eve of China's National Day on Sept. 30, 2020.

Američki zakonodavci oglasili su uzbunu zbog prijetnje iz Kine, upozoravajući da Washington do sada nije uspio pratiti Peking koji se pretvara u globalnu silu.

Zabrinutost, izražena u dva odvojena izvještaja u srijedu, kritizira američke obavještajne agencije i kreatore politike zbog predugog držanja ideje da bi povećana trgovina i interakcija s Kinom gurnula Peking da se na kraju uskladi sa zapadnim vrijednostima.

Umjesto toga, tvrde izvještaji, Sjedinjene Države se trude odgurnuti jer se suočavaju sa stvarnom opasnošću da ih na svjetskoj sceni zamijeni Kina.

"Ulog je velik", stoji u redigovanom izvještaju koji su demokrati objavili u Obavještajnom odboru Doma.

"U nedostatku značajnog preuređenja resursa, američka vlada i obavještajna zajednica neće uspjeti postići ishode potrebne da bi se omogućilo nastavak američkog nadmetanja s Kinom na globalnoj pozornici u narednim desetljećima", navodi se u izvještaju.

Rep. Adam Schiff
Rep. Adam Schiff

Izvještaj Obavještajnog odbora Doma, temeljen na stotinama sati razgovora s obavještajnim dužnosnicima i pregledima tisuća procjena, kritizirao je američke obavještajne agencije što su se pretjerano usredotočile na svoju protuterorističku misiju i što se nisu uspjele prilagoditi prijetnjama svijeta koji se mijenja.

"Dok su Sjedinjene Države bile zauzete angažiranjem al-Qaide, ISIS-a [Islamske države] i njihovih podružnica, izdanaka i akolita, nesporna dominacija Washingtona nad globalnim sistemom je izmakla", navodi se u izvještaju.

Kako bi se bolje suprotstavili Kini i drugim prijetnjama u nastajanju, navodi se u izvještaju, američke obavještajne agencije moraju bolje koristiti informacije uobičajeno dostupne na internetu, društvenim mrežama i drugdje.

U izvještaju se također kaže da američki obavještajni službenici moraju više pažnje posvetiti neposrednim, nevojnim prijetnjama "poput globalnog zdravlja, ekonomske sigurnosti i klimatskih promjena".

Izvještaj je pozvao na veći fokus na zapošljavanje i mentorstvo onoga što je opisao kao "sljedeću generaciju kineskih analitičara".

"Dobra vijest je da još uvijek imamo vremena za prilagodbu", rekao je u izjavi predsjednik obavještajnog odbora Doma Adam Schiff. "Nadam se da će obavještajna zajednica surađivati s nadzornim odborima Kongresa kako bi brzo izvršila ove potrebne promjene."

Michael McCaul
Michael McCaul

Drugi izvještaj objavljen u srijedu, od strane republikanskih zakonodavaca, nije bio ništa manje opasan, preporučujući više od 400 izmjena kineske strategije Washingtona.

"Da bi očuvali demokraciju i slobodu širom svijeta, SAD moraju odlučno djelovati s našim saveznicima kako bi povratili inicijativu", upozorilo je kinesko izvješće radne skupine.

Kineska ideologija komunističke partije "potkopava temeljna načela međunarodnog sistema i ugrožava sigurnost i prosperitet Amerikanaca", navodi se. "Popustljivost i prilagodba KPK i njenoj tlačiteljskoj agendi više nisu opcija."

Izvještaj poziva kreatore politike da pojačaju kontraobavještajne operacije protiv Kine i osiguraju da američki lanci opskrbe medicinskim i nacionalnim sigurnosnim sustavima više ne trebaju uzimati robu kineske proizvodnje.

Također se preporučuje povećana potrošnja na obranu radi boljeg suprotstavljanja kineskim nuklearnim sposobnostima, kao i rastućim kineskim konvencionalnim snagama.

"Više od 40 godina pokušavali smo ih dovesti u obitelj naroda kao odgovornog partnera, ali oni su se odbili ponašati odgovorno", rekao je u izjavi predsjedavajući Kineske radne skupine Michael McCaul.

XS
SM
MD
LG