Linkovi

Kina zamrzava obnavljanje viza za novinare medija iz SAD


Čovjek stoji u blizini zatovrene radnje koja nudi usluge za apliciranje za vize, ispred Konzulata SAD u Čengdu, u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuan, 25. jula 2020.
Čovjek stoji u blizini zatovrene radnje koja nudi usluge za apliciranje za vize, ispred Konzulata SAD u Čengdu, u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuan, 25. jula 2020.

Kineske vlasti obustavile su obnavljanje akreditacija za strane novinare koji rade za medije iz SAD u Kini, što je posljednji potez u nastavku vrtloga "milo za drago" u odnosima Pekinga i Washingtona, usred ekonomskih i diplomatskih sukoba.

Novinari koji su nedavno aplicirali za obnavljanje svojih novinarskih akreditacija, koje inače važe čitavu godinu, dobili su umjesto njih privremene akreditacije i nove vize, koje važe samo dva mjeseca.

CNN je potvrdio da je jedan od njihovih dopisnika, Amerikanac David Culver​, među novinarima koji su pogođeni odlukom Kine.

New York Times je objavio da su pored CNN-ovog i drugi novinari odmah pogođeni potezom, dopisnici Wall Street Journala i Getty Imagesa, platforme koja obezbjeđuje digitalne fotografije za medije širom svijeta.

Times piše da je saznao od jednog novinara da kineske vlasti kažu da, ukoliko Trumpova administracija odluči da izbaci kineske novinare koji su sada pod novim regulacijama za vize koje je uveo State Department i Sekretarijat za unutrašnje poslove u maju, Peking preduzeti recipročne poteze.

Portparolka State Departmenta Morgan Ortagaus izdala je saopštenje u kome se kaže da su SAD "naravno uznemirene da će ove predložene aktivnosti NRK pogoršati uslove za izvještavanje u Kini", upotrebljavajući skraćenicu za puno ime Narodne Republike Kine.

Nesuglasice su počele u martu, kada je Peking izbacio nekoliko novinara koji su izvještavali za New York Times, Washington Post i Wall Street Journal, nakon što je Trumpova administracija ograničila broj Kineza kojima je dozvoljeno da rade u pet državnih medija koji operišu u Sjedinjenim Državama na 100.

Trumpova administacija zatim je objavila u maju da svi kineski novinari dobijaju samo 90-odnevne radne vize, što je suprotno otvorenim vizama sa jednim ulaskom koje su ranije bile odobravane.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG