Linkovi

Kineski nuklearni arsenal sljedeći na listi planova Pekinga, upozorava komandant SAD


Arhiva - Tada viceadmiral Čarls Ričard, novi komandant Strategijskih snaga SAD, 18. novembra 2019.
Arhiva - Tada viceadmiral Čarls Ričard, novi komandant Strategijskih snaga SAD, 18. novembra 2019.

Glavnokomandujući američkog nuklearnog arsenala upozorio je da je povećanje kineskih nuklearnih zaliha "sljedeće" na listi planova Pekinga.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak u Pentagonu, šef Strategijske komande SAD, admiral Čarls Ričard, rekao je da dok Sjedinjene Države nemaju prostora za grešku u započinjanju dokapitalizacije svojih nuklearnih snaga, Kina ima dokazane rezultate u izgradnji svoje vojske. On je naveo primjer kako je Peking izgradio više od 250 brodova za novoosnovanu obalnu stražu te zemlje u samo posljednjih sedam godina.

"Kada se Kina odluči za nešto, imaju vrlo impresivnu sposobnost da to ostvare", rekao je Ričard. "Njihove strategijske snage su sljedeće na njihovom spisku 'Za uraditi' , je l' tako, i pokušavam da nas pripremim za prijetnju sa kojom ćemo se sučiti, ne onakvu kakvu imamo danas".

SAD mogu da izvedu nuklearne udare sa mora, iz vazduha i sa kopna iz podmornica, aviona i preko interkontinentalnih balističkih raketa, što je sposobnost koja se često naziva nuklearnom trijadom.

Ranije ovog mesjeca, u izvještaju Pentagona izražena je povećana zabrinutost zbog kineske težnje za svojom nuklearnom trijadom, uz istovremeno predviđanje da će Peking "bar udvostručiti" veličinu svojih zaliha nuklearnih bojevih glava tokom sljedeće decenije. Nije bilo odgovora kineske vlade.

Prema godišnjem izvještaju "Kineska vojna snaga", koji je Pentagon podnio Kongresu i koji je objavljen 1 septembra, u posljednjih 15 godina kineska mornarica izgradila je 12 nuklearnih podmornica, od kojih šest obezbjeđuju Kini prvu "kredibilno, na moru bazirano nuklearno odvraćanje". Ali sredinom 2020-ih, vjerovatno će izgraditi novu podmornicu za nuklearni napad sa navođenim raketama, koja bi mogla da obijezbedi opciju tajnog napada na kopno, ukoliko bude opremljena krstarećom raketom za napade na kopno.

"Trenutak prelivanja"

"Uviđam da nismo u potpunosti svjesni kao nacija prijetnji sa kojima se suočavamo. Kina sada imas sposobnost... da direktno prijeti našoj domovini balističkim raketama sa podmornica. To je prilično trenutak 'prelivanja'", rekao je Ričard u ponedjeljak.

Kini nedostaje sposobnost lansiranja nuklearnog oružja iz vazduha, ali u izvještaju Pentagona se kaže da je Kineska narodna armija (PLA) javnosti krajem prošle godine otkrila bombarder H-6N, kao svoj prvi bombarder sposoban da nosi nuklearno oružje i da se snabdijeva gorivom u vazduhu.

U izvještaju se otkriva da se broj kineskih nuklearnih bojevih glava trenutno procjenjuje na nešto više od 200, uključujući i one koji se mogu montirati na balističke rakete sposobne da dođu do Sjedinjenih Država.

To je bilo prvi put da je Pentagon saopštio određeni broj kineskih bojevih glava.

Federacija američkih naučnika kaže da se procjenjuje da je 3.800 bojnih glava u aktivnom statusu američkog nuklearnog arsenala, što veličinu kineskog arsenala i dalje čini patuljastom.

XS
SM
MD
LG