Linkovi

Pentagon: Kina će u narednoj deceniji udvostručiti nuklearni arsenal


Chinese military vehicles carrying DF-17 ballistic missiles roll during a parade to commemorate the 70th anniversary of the founding of Communist China in Beijing, Tuesday, Oct. 1, 2019. Trucks carrying weapons including a nuclear-armed missile. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Chinese military vehicles carrying DF-17 ballistic missiles roll during a parade to commemorate the 70th anniversary of the founding of Communist China in Beijing, Tuesday, Oct. 1, 2019. Trucks carrying weapons including a nuclear-armed missile. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Novo izvješće Pentagona predviđa da će Kina tijekom sljedećeg desetljeća "barem udvostručiti" veličinu svojih zaliha nuklearnih glava dok provodi vlastitu nuklearnu trijadu izvodeći nuklearne napade kopnom, morem i zrakom.

Kineska modernizacija i širenje nuklearnih snaga dio je šireg napora usmjerenog na podudaranje i, u nekim slučajevima, nadmašivanje američke vojske do 2049. godine kao dominantne sile u indo-pacifičkoj regiji, stoji u godišnjem izvještaju Pentagona „Kineska vojna sila“. Izvještaj Kongresu objavljen je u utorak.

U izvješću se navodi da se broj kineskih nuklearnih bojevih glava trenutno procjenjuje na nešto više od 200 i uključuje one koji se mogu ugraditi na balističke rakete sposobne doći do Sjedinjenih Država.

Ovo je prvi put da je Pentagon izvijestio o određenom broju kineskih bojnih glava, rekao je ovog tjedna novinarima zamjenik pomoćnika ministra obrane Chad Sbragia.

"Svakako smo zabrinuti zbog brojki", rekao je Sbragia, "ali i zbog putanje kineskog nuklearnog razvoja koja je velika."

Američke mogućnosti

Nuklearni arsenal Sjedinjenih Država, s procijenjenih 3.800 bojnih glava u aktivnom statusu, još uvijek bi nadmašio kineski arsenal. SAD imaju podmornice i zrakoplove sposobne za nuklearni udar, zajedno s interkontinentalnim balističkim raketama na kopnu.

Kini nedostaje sposobnost lansiranja nuklearnog oružja iz zraka, ali Pentagon je rekao da je Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) javno otkrila bombarder H-6N kao svoj prvi nuklearno sposobni bombarder za zrak-zrak napade, krajem prošle godine.

U proteklih 15 godina, kineska mornarica konstruirala je 12 nuklearnih podmornica, od kojih šest pružaju kinesko "vjerodostojno nuklearno odvraćanje na moru", navodi se u izvješću. Do sredine 2020-ih vjerojatno će izgraditi novu podmornicu sposobnu za nuklearni napad navođenim projektilima koja bi mogla pružiti tajnu opciju kopnenog napada ako bi bila opremljena krstarećim raketama za kopneni napad.

Kina je odbila pozive Trumpove administracije da se pridruži SAD-u i Rusiji u dogovoru o ograničenju strateškog nuklearnog oružja. Bez dodatnog sudjelovanja Kine, čini se da su SAD spremne da dozvole da postojeći američko-ruski ugovor o naoružanju poznat kao Novi START istekne u veljači 2021. godine.

'Kršenje pravila'

Prošlog tjedna američki ministar obrane Mark Esper upozorio je da je svjetski "slobodni i otvoreni" sustav stvoren nakon Drugog svjetskog rata, pod napadom onim što je nazvao kineskim "kršenjem pravila" u indo-pacifičkoj regiji. Govorio je na Havajima uoči putovanja u indo-pacifičkoj regiji u spomen na 75. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata u srijedu.

Esper je indo-pacifičku regiju nazvao "epicentrom" natjecanja velikih sila, obećavajući da neće "ustupiti ni centimetar" zemljama koje prijete međunarodnim slobodama, u očitom aludiranju na Kinu.

U toku kineskih vojnih vježbi prošlog tjedna, Peking je ispalio četiri balističke rakete srednjeg dometa iz kontinentalne Kine u sporne vode Južnokineskog mora, rekao je američki dužnosnik obrane za VOA.

Pentagon je izdao izjavu o zabrinutosti, rekavši da su kineske akcije "u suprotnosti s njezinim zavjetom da neće militarizirati Južnokinesko more i suprotne su viziji Sjedinjenih Država o slobodnoj i otvorenoj indo-pacifičkoj regiji, u kojoj su sve nacije, velike i male, sigurne u svom suverenitetu, bez prisile i sposobne za ekonomski rast u skladu s prihvaćenim međunarodnim pravilima i normama. "

XS
SM
MD
LG