Linkovi

Zakonodavci SAD: Kompanija Zoom da razjasni svoje veze sa Kinom


Arhiva - Student od kuće prati online nastavu uz pomoć Zoom aplikacije.
Arhiva - Student od kuće prati online nastavu uz pomoć Zoom aplikacije.

Trojica američkih zakonodavaca zatražili su od kompanije Zoom Video Communications Inc da objasni svoju praksu prikupljanja podataka i veze sa kineskom vladom, nakon što je ta firma rekla da je suspendovala naloge kako bi izašla u susret zahtjevima iz Pekinga.

Ta kompanija sa sjedištem u Kaliforniji došla je pod oštar nadzor nakon što su trojica aktivista iz SAD i Hong Konga rekli da su njihovi nalozi suspndovani i sastanci ometeni nakon što su pokušali da organizuju događaje koji su u vezi sa godišnjicom gušenja demonstracija na kineskom trgu Tjenanmen.

Zoom je saopštio u petak da je registrovao te događaje i da je kineska vlada od kompanije u maju i početkom jula zatražila preuzimanje akcije.

Saopšteno je da su sada ti nalozi vraćeni i da neće dozvoljavati nove zahtjeve iz Kine koji se tiču korisnika izvan te zemlje.

"Nismo dali nikakve informacije o korisnicima niti o sadržaju satanka kineskoj vladi", saopštio je Zoom. "Nemamo 'zadnji ulaz' koja bi nekome dozvolio da uđe na sastanak, a da ne bude vidljiv".

Platforma za onlline sastanke, čija je popularnost naglo skočila tokom pandemije COVID19 koja je milione širom svijeta prisilila da rade od kuće, zabilježila je rast preuzimanja aplikacije u Kini.

Taj servis nije blokiran u Kini, poput mnogih drugih zapadnih platformi kao što su Facebook i Twitter, koji su digli ruke od pokušaja da se probiju na kinesko tržište prije nekoliko godina zbog vladinih zahtjeva da cenzuriše i blokira sasdržaj. Twitter je u četvrtak saopštio da je uklonio naloge povezane sa operacijam širenja uticaja potpomognutim iz Pekinga.

"Izaberite stranu"

Kongresmen Greg Valden, glavni republikanac u Komitetu Predstavničkog doma za energiju i trgovinu i Keti Mekmoris Rodžers, pozicionirana članica podkomiteta za potrošače, poslali su pismo izvršnom direktoru Zooma Eriku Juanu u četvrtak tražeći od njega da razjasni politiku kompanije po pitanju prikupljanja podataka, da li ih dijeli sa Pekingom i da li šifruje komunikaciju korisnika.

Republikanski senator Džoš Houli takođe je pisao Juanu zatraživši od njega da "izabere stranu" između Sjedinjenih Država i Kine.

Troje političara prethodno su izrazili zabrinutost zbog vlasništva nad TikTok-om, kineske firme BajtDens, koja je pod prismotrom regulatornih tijela u SAD zbog ličnih podataka kojima barata aplikacija za kratke video snimke.

"Cijenimo što su nas kontaktirali različiti izabrani zvaničnici i isčekujemo dalji kontakt sa njima", rekao je portparol Zooma.

Kineski nadzornik interneta, Administracija za cyber prostor Kine, nije odgovorila na Reutersov faksom poslat zahtjev za komentar.

Odvajanje Kine od svijeta

Vangu Danu, disidentu i studentskom lideru ugušenog protesta na Tjenanmenu 1989, koji u egzilu živi u SAD, suspendovan je nalog na Zoomu. On je rekao da je bio šokiran kada je čuo priznanje Zooma da je prekinuo sastanke kojima je prisustvovao.

Njegov događaj od 3. juna, sa oko 200 učesnika, deaktiviran je usred održavanja, rekao je on.

"Zoom je izvršio kineski zahtjev, sprječavajući nas da nastavimo mirno sa našim životima", rekao je Vang u mejlu Reutersu. "Ne mogu da se izvuku samo saopštenjem. Nastavićemo da koristimo pravna sredstva i javno mnijenje kako bismo zahtijevali od Zooma da preuzme odgovornost za svoje greške".

Kompanija je saopštila da sada razvija tehnologiju koja će omogućiti da ukloni ili blokira učesnike po geografskom osnovu, dozvoljavajući joj da udovolji zahtjevima lokalnih vlasti. Kaže se da će objaviti novu verziju globalne politike 30. juna.

Zuo Fenguso, osnivač Humaitarne Kine, čije je sjedište u SAD, kaže da pozdravlja Zoomovo priznanje o suspenziji, ali za Reuters je rekao i da je to bilo neočekivano od kompanije da "odvoji kineske korisnike od ostatka svijeta".

Kompanijine veze u Kini ranije su bile pozivane na saslušanje.

Udruženje iz Toronta, Citizen Lab, u aprilu je saopštilo da je došlo do dokaza da su neki pozivi napravljeni u Sjevernoj Americi, kao i ključevi za šifrovanje koji se upotrebljavaju za obezbijeđene pozive, bili usmjereni ka Kini. Zoom je saopštio da je greškom dozvolio kineskim centrima za prikupljanje podataka da prime pozive.

Zoom je saopštio da ima dosta osoblja koje radi na istraživanju i razvoju u Kini. Njegov osnivač Juan odrastao je i studirao u Kini prije nego što je emigrirao u SAD sredinom 1990-ih godina. Sada je američki državljanin.

Bil Bišop, urednik newsletter-a koji je fokusiran na Kinu, Sinocisam, napisao je u petak da Zoom više ne bi trebalo da se okorišćuje od sumnji po pitanjima koja su povezana sa Kinom i da, s obzirom na to koliko ljudi, organizacija, vladinih tijela i političkih kampanja sada zavisi od njegovih servisa, kompanija mora da griješi na strani transparentnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG