Linkovi

SAD okončale pravne i finansijske ugovore sa Hong Kongom


Arhiva - Policija hapsi čovjeka i odvodi ga u obližnji autobus tokom protesta protiv uvođenja kineskog Zakona o bezbjednosti u Hong Kongu,19. avgusta 2020.
Arhiva - Policija hapsi čovjeka i odvodi ga u obližnji autobus tokom protesta protiv uvođenja kineskog Zakona o bezbjednosti u Hong Kongu,19. avgusta 2020.

Trumpova administracija suspendovala je ili prekinula tri bilateralna sporazuma sa Hong Kongom u sklopu najnovijeg odgovora na donošenje novog Zakona o bezbjednosti koji je Kina uvela u tom poluatonomnom gradu.

State Department SAD izdao je saopštenje u srijedu u kom kaže da su sporazumi pokrivali ekstradiciju bjegunaca i osuđenika, kao i izuzeća od plaćanja taksi na prihode od međunarodnog transporta robe.

Administracija je preduzela seriju koraka protiv Pekinga nakon što je novi zakon o bezbjednosti donijet u junu. Prema zakonu, u Hong Kongu može biti osuđen svako za koga se vjeruje da je izvršio akt secesije, subverzije, terorizma ili da je sarađivao sa stranim vladama. Zakon je bio odgovor na prošlogodišnje masovne i često nasilne prodemokratske demostracije u finansijskom dijelu grada.

SAD i druge zapadne zemlje kažu da se mjerama efektivno okončava politika "Jedna zemlja, dva sistema", pod kojom je Hong Kongu bio obećan visok stepen autonomije nakon što su ga Britanci predali Kini 1997.

Predsjednik SAD Donald Trump potpisao je uredbu prošlog mjeseca kojom se okončava preferencijalni status trgovinski i dioplomatski status, poslije čega su uslijedili potezi poput uvođenja sankcija aktuelnoj premijerki Hong Konga Keri Lam i drugim zvaničnicima Hong Konga i Kine.

"Tri koraka podvlače našu duboku zabrinutost spram odluke Pekinga da uvede Zakon o nacionalnoj bezbjenosti, koji je srušio slobode ljudi u Hong Kongu", rekla je portparolka State Departmenta Morgan Ortagus.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG