Linkovi

SAD planiraju da optuže Kinu za hakiranje istraživanja vakcine protiv Covid-19


Arhiva, ilustracija - Odraz hakera na monitoru, tokom obuke, 8. jula 2019.
Arhiva, ilustracija - Odraz hakera na monitoru, tokom obuke, 8. jula 2019.

Mjesecima već, zvaničnici SAD upozoravaju na vrhunac u cyjber napadima tokom pandemije koronavirusa, ali više ne upiru prstom ni u jednu zemlju tim povodom.

Sada, kada globalna trka za vakcinom za koronavirus dobija na ubrzanju i hakeri se ubacuju u istraživanja povezana sa tim, zvaničnici SAD pripremaju se da izdvoje dugogodišnjeg cyber protivnika: Kinu.

U zajedničkom upozorenju čije je objavljivanje zakazano za naredne dane, Federalni istražni biro (FBI) i Sekretarijat za unutrašnje poslove (DHO) prema izvještajima planiraju da javno optuže Kinu za pokušaje da ukrade američka istraživanja u vezi sa vakcinom protiv koronavirusa, lijekovima i testovima.

Tab Bredšou, operativni direktor firme Redpoint cubersecurity i član radne grupe DHO za dijeljenje naprednih informacija, potvrdio je u intervjuu u ponedjeljak planove za objavljivanje upozorenja.

"Mislim da bi to trebalo da se dogodi", rekao je Bredšou za Glas Amerike. "To je politički potez prozivanja vlade Komunističke partije Kine i saopštavanje svijetu da oni aktivno pokušavaju da pokradu tehnologiju SAD".

FBI nije imao komentar. DHS nije odgovorila na upite za davanje komentara.

SAD dugo svrstavaju Kinu - zajedno sa Rusijom, Sjevernom Korejom i Iranom - među glavne izvore cyber napada, optužujući Pekig za krađu američke intelektualne svojine, u nastojanju da stekne konkurentstku prednost nad Sjedinjenim Državama.

Arhiva - Predsednik Donald Tramp toko obraćanja novinarima u Beloj kući, 22. aprila 2020.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp toko obraćanja novinarima u Beloj kući, 22. aprila 2020.

"Ima li šta novo u vezi sa Kinom? Recite mi", rekao je predsjednik SAD Donald Trump tokom brifinga za novinare u Bijeloj kući, upitan o izvještaju o navodnim pokušajima Kine da ukrade istraživanja o vakcini.

Javno optuživanje Kine da pokušava da pokrade istraživanja koja su u vezi sa vakcinom za Covid 19, vjerovatno će pooštriti tenziju između Pekinga i Vašingtona, dok Trumpova administracija nastavlja da za pandemiju krivi Kinu, odakle je ona potekla, zbog toga što nije reagovala dovoljno brzo i što nije upozorila druge zemlje i blokirala širenje koronavirusa.

Upozorenje FBI-a i DHS-a dolazi na tragu zajedničkog upozorenja koje su prošle nedjelje izdali američki i britanski cyber zvaničnici. Američka agencija za cyber bezbjednost i infrastrukturu (CISA) i Britanski centar za nacionalnu cyber bezbjednost saopštili su da su istraživali brojne incidente u vezi sa farmaceutskim kompanijama, organizacijama za medicinska istraživanja i univerzitetima.

"Organizacije koje su povezane sa istraživanjim u vezi sa Covidom 19 privlačne su mete za hakere koji tragaju za informacijama za svoja domaća istraživanja o lijeku za Kovid 19", saopštile su agencije.

Usijana potraga za vakcinom za Covid 19 događa se u nekoliko zemalja širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija trenutno prati osam vakcina u fazi kliničkog ispitivanja, uključujući i dvije u Sjedinjenim Državama i četiri u Kini. To je vrh grupe od najmanje 100 kanidata za vakcine koje su u predkliničkoj fazi širom svijeta.

Za Kinu, mogućnost da brzo proizvede uspješnu vakcinu znači pitanje geopolitičke prednosti nad SAD, koliko i promocije javnog zdravlja, kažu zvaničnici.

"Od velike je važnosti ne samo zbog komercijalne vrijednosti, već i zbog toga da koja god zemlja, kompanija ili istraživačka laboratorija razvije tu vakcinu prva i bude u mogućnosti da je proizvede, ostvariće značajanu geopolitički uspješnu priču", rekao je prošlog mjeseca Džon Demers, glavni savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Sekretarijatu za pravosuđe SAD.

S obzirom na decenijama dugu istoriju kineske krađe intelektualne svojine, tvrdnja da Peking možda pokušava da ukrade istraživanja u vezi sa vakcinom za koronavirus i tretmanom nije prenapuhana, rekao je Demers.

"Bilo bi više nego apsurdno misliti - dobro, Kinezi, oni se trude oko svih drugih stvari, ali ovo će propustiti", kaže Demers.

Cyber napadi čiji trag vodi u Kinu i druge zemlje, ubrzali su se nakon izbijanja pandemije koronavirusa, pri čemu su primijećene i velike operacije.

Kineska grupa za cyber špijunažu poznata kao APT-41 dugo cilja istraživačke univerzitete i trenutno "dobija veliku pažnju zbog Covida 19", kaže Bredšou.

U januaru, hakeri povezani sa kineskom vladom napali su pružaoce zdravstvenih usluga i kompanije u drugim sektorima, tvrdi firma za cyber bezbjednosti FireEye, nazivajući to "jednom od najraširenijih kampanja koje smo vidjeli kod špijunskih aktera povezanim sa Kinom u posljednjim godinama".

Kina nije jedina zemlja koja je bila umiješana u cyber napade tokom pandemije. Googleova grupa za procjenu rizika identifikovala je više od 12 grupa hakera koje podržavaju vlade na temu Covida 19 kako pokušavaju da pronađu pristup kompjuterskim mrežama.

Google nije imenovao te zemlje, ali privatne firme za cyber bezbijednost identifikovale su nekoliko državnih aktera.

Od januara do aprila, vijetnamski hakeri započeli su cyber napade na kineske mete u cilju prikupljanja obavjštajnih podataka o krizi sa koronavirusom, saopštio je CyberEye prošlog meseca.

U aprilu, iranski hakeri navodno su započeli napad na Gilad Science, proizvođača remdesivira, lijeka koji je FDA nedavno odobrila za liječenje Covid 19.

I dok napadi obuhvataju širok spektar aktivnosti - od krinimalnog ciljanja italijanskih finansijskih institucija do napada sjevernokorejskih hakera na organizacije u Južnoj Koreji - istraživanje vakcina i lijekova omiljeni su cilj aktera koje sponzorišu države.

"Nema ničeg vrijednijeg danas od biomedicinskih istraživanja u vezi sa vakcinom za koronavirus", kaže Demers.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG