Linkovi

SAD naložile Kini da zatvori konzulat u Hjustonu


ilustracija
ilustracija

Kina je u srijedu saopštila da su joj Sjedinjene Američke Države (SAD) naložile da zatvori svoj generalni konzulat u Hustonu, ocijenivši takvu odluku kao provokaciju suprotnu međunarodnom pravu, prenosi agencija AP.

"Riječ je o jednostranoj političkoj provokaciji američke strane koja ozbiljno krši međunarodno pravo", izjavio je novinarima portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin i precizirao da su SAD 21. jula iznenada zatražile da konzulat prekine sve operacije.

On je rekao da Kina snažno osuđuje "tako bezobrazan i neopravdan potez koji će sabotirati kinesko-američke odnose" i zaprijetio Vašingtonu uzvratnim mjerama.

Portparol State Departmenta Morgan Ortagus je rekao da je konzulat zatvoren da bi se "zaštitila američka intelektualna svojina i privatne informacije Amerikanaca", javlja AFP.

"Bečka konvencija kaže da diplomate moraju da 'poštuju zakone i pravila zemlje domaćina' i da 'imaju obavezu da se ne miješaju u unutrašnje poslove te države'", rekao je portparol, ne pružajući više detalja.

Kineski mediji su prenijeli da je Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo od Vašingtona da povuče odluku.

Hjustonska policija je na Tviteru navela da je primjećen dim, ali da policiji "nije dozvoljeno da uđe" u prostor konzulata.

Prema lokalnim medijima, vatrogasci su u utorak uveče pozvani u konzulat zbog dokumenata koji su navodno spaljeni u dvorištu tog predstavništva.

Kina ima pet konzulata u SAD, a konzulat u Hustonu je otvoren 1979. godine i ima 900.000 kineskih građana u svojim registrima.

State Department je u oktobru 2019. godine stavio na “crnu listu” 28 kineskih vladinih bezbjednosnih agencija i tehnoloških kompanija, specijalizovanih za opremu za nadzor, optužujući ih za učešće u kampanji represije i kršenju ljudskih prava prije svega muslimanske manjine Ujguri u Kini.

Prethodno je u maju iste godine američki predsjednik Donald Trump stavio na “crnu listu” kinesku tehnološku kompaniju Huawei, uz zabranu američkim kompanijama da koriste opremu ovog kineskog tehnološkog giganta, sa obrazloženjem da se time ugrožava nacionalna bezbjednost.

Zahlađenju odnosa između SAD i Kine prethodio je trgovinski rat između te dvije zemlje, nakon što su SAD povećale tarife na robu uvezenu iz Kine, na šta je Peking uzvratio istom mjerom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG