Linkovi

Ekonomske sankcije EU zbog 'nasilne represije' u Bjelorusiji


FILE - Belarusian Internal Ministry troops, with one soldier holding a Belarusian flag, guard a central area in Minsk, Belarus, Sept. 13, 2020. (TUT.by via AP)
FILE - Belarusian Internal Ministry troops, with one soldier holding a Belarusian flag, guard a central area in Minsk, Belarus, Sept. 13, 2020. (TUT.by via AP)

Evropska unija uvela je sankcije ključnim sektorima bjeloruske ekonomije i glavnim izvorima prihoda za režim autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenka, uključujući izvoz kalijskog đubriva, duhansku industriju, naftu i petrohemijske proizvode.

Nove restriktivne mere uvedene su 24. juna „kao odgovor na eskalaciju ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji i nasilnu represiju nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima, kao i na prinudno slijetanje leta Ryanaira u Minsku 23. maja 2021. i s tim u vezi pritvor novinara Ramana Prataseviča i Sofije Sapege “, navodi se u saopštenju Savjeta EU 24. juna.

Lukašenkov režim je bio pod međunarodnim pritiskom otkako je pokrenuo brutalno suzbijanje političke opozicije i nezavisnih medija nakon spornih izbora u avgustu 2020. godine.

Demonstranti su rekli da su izbori namješteni, dok su EU, Sjedinjene Države i druge zemlje odbile da priznaju zvanične rezultate glasanja i ne smatraju Lukašenka legitimnim liderom zemlje.

Kriza je dostigla novi nivo 23. maja kada su bjeloruske vlasti iskoristile vojni avion da bi ispratile let aviona Atina-Vilnaus kompanije Ryanair i navele ga da sleti u Minsk, što su mnoge zemlje smatrale "otmicom od strane države". Nakon što je sletio avion koji je preusmjeren neposredno prije nego što je napustio bjeloruski vazdušni prostor, organi reda odmah su uhapsili opozicionog blogera Prataseviča i Sapegu, njegovu djevojku, inače Ruskinju.

Ministri spoljnih poslova EU potpisali su ranije ove nedjelje ciljane ekonomske sankcije EU protiv Bjelorusije.

Oni uključuju „zabranu direktne ili indirektne prodaje, isporuke, prenosa ili izvoza bilo kome u Bjelorusiji opreme, tehnologije ili softvera namijenjene prvenstveno za upotrebu u nadgledanju ili presretanju Interneta i telefonskih komunikacija i robe i tehnologije dvostruke namjene za vojne namjene i određenim licima, entitetima ili tijelima u Bjelorusiji “.

Trgovina oružjem, naftnim derivatima, kalijum-hloridom koji se koristi za kalijeva đubriva i robom koja se koristi za proizvodnju ili proizvodnju duhanskih proizvoda biće restriktivna.

Finansijske sankcije uključuju ograničenja pristupa bjeloruskoj vladi na tržištima kapitala EU, kao i bjeloruskih državnih finansijskih institucija i entiteta, kao i zabranu pružanja osiguranja i ponovnog osiguranja vladi, javnim tijelima i agencijama.

Svaka isplata ili uplata Evropske investicione banke (EIB) koja se odnosi na postojeće sporazume između EIB-a i Bjelorusije ili bilo kog javnog organa biće zabranjena.

Od zemalja članica EU „zahteva se da preduzmu mjere“ kako bi ograničile učešće multilateralnih razvojnih banaka u Bjelorusiji.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Britanija i Kanada prethodno su uvele sankcije protiv Bjelorusije zbog preusmjeravanja leta kompanije Ryanair, uključujući zamrzavanje imovine i zabrane izdavanja viza desetinama zvaničnika, poslanika i ministara iz Lukašenkove administracije i članova njegove porodice, kao i bjeloruskih entiteta.

EU je takođe uskratila dozvolu bilo kom vazduhoplovu kojim upravljaju bjeloruski avio-prevoznici za slijetanje, polijetanje ili prelijetanje teritorija EU.

Prethodne runde zapadnih sankcija takođe su pogodile pojedine institucije i Lukašenkov uži krug zbog brutalnog suzbijanja opozicije od strane bjeloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih spornih predsjedničkih izbora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG