Linkovi

Novinar uhapšen nakon što je Bjelorusija presrela avion kojim je putovao


ARHIVA - Bjeloruska policija hapsi novinara Ramana Prataseviča u Minsku 26. marta 2017.
ARHIVA - Bjeloruska policija hapsi novinara Ramana Prataseviča u Minsku 26. marta 2017.

Bjeloruske vlasti uhapsile su novinara Ramana Praseviča nakon što je avion kojim je putovao neplanirano sletio u Minsk poslije prijetnje da je u avion podmetnuta bomba, koja se pokazala lažnom.

Prataseviča je odvela policija ubrzo nakon što je avion kompanije Rayan Air, koji je putovao iz Atine za Viljnus, sletio u bjelorusku prijestonicu. U avionu nije pronađena bomba, prenijeli su bjeloruski mediji. Nisu saopšteni drugi detalji i nije jasno ko je prijavio da se u avionu nalazi bomba.

Iz štaba bjeloruske opozicione liderke Svetlane Tihanovskaje saopšteno je da je posada aviona primila poruku o bombi podmenutoj u avion, i da je vojni MIG-29 upućen da bude pratnja putničkom avionu koji je sletio na aerodrom u Minsku.

Iz kancelarije Tihanovskaje navodi se da je avion bio blizu granice sa Litvanijom kada je primljena poruka. Bio je bliži aerodromu u Viljnusu ali se umjesto toga uputio za Minsk.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je da je činjenica da je putnički avion koji je letio za Viljnus bio prinuđen da sleti u Minsku "događaj bez presedana".

"Zastava bjeloruskog režima je iza ovog užasnog čina. Zahtijevam da se Roman Pratasevic odmah pusti na slobodu!", poručio je Nauseda na Twitteru.

Pratasevič je jedan od administratora kanala NEXTA Live na medijskoj platformi Telegram, koja pokriva proteste koji su izbili u Bjelorusiji poslije osporenih predsjedničkih izbora prošlog avgusta.

U novembru, vlasti Belorusije su objavile da je Pratasevič, zajedno sa Stjepanom Putsilom - takođe administratorom NEXTA Live - pod istragom zbog sumnje za organizovanje masovnih nereda, remećenje poretka i podsticanje mržnje u društvu.

Bjelorusiju potresaju protesti od kada je Lukašenko, koji vlada od 1994. godine, proglašen ubjedljivim pobjednikom izbora, uprkos tvrdnjama o velikoj manipulaciji glasovima. Od tada, više od 30.000 ljudi je uhapšeno a stotine pretučene ili mučene, dok je Lukašenko, čijoj vladi su zapadne zemlje uvele sankcije, gušio i rad novinara.

U oktobru, sud u Minsku označio je NEXTA Live kanal i logotip kao ekstremistički i naložio Ministarstvu informisanja da ograniči pristup informacijama sa imenom i logotipom kanala Telegram, kao i njihovu distribuciju u bjeloruskom dijelu interneta.

NEXTA Live je promijenio ime i logo, prešavši sa latinice na ćirilicu.

Iz straha od progona, Pratasevič i Putsila su napustili zemlju a mjesto njihovog boravka nije bilo poznato.

U oktobru, Putsila je zajedno sa nekoliko bjeloruskih aktivista dobio nagradu Saharov za slobodu mišljenja za 2020. godinu. Nagradu dodjeljuje Evropski parlament.

Vlada Aleksandra Lukašenka guši slobodu medija. Organizacija Reporteri bez granica označila je Bjelorusiju kao najopasnije mjesto u Evropi za novinare.

Prema podacima Udruženja novinara Bjelorusije, 27 medijskih radnika je trenutno iza rešetaka, bilo da čekaju suđenje ili već služe zatvorske kazne.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG