Linkovi

Bjelorusija će smanjiti broj osoblja u ambasadi SAD-a u Minsku


Američka ambasada u Bjelorusiji.
Američka ambasada u Bjelorusiji.

Bjelorusija je najavila da će smanjiti broj dopuštenog osoblja kao i diplomata u američkoj ambasadi u Minsku, te da će i pooštriti uslove za dobijanje vize za američke državljane. 

Ovaj potez Bjelorusije dolazi kao odgovor na američke sankcije uvedene zbog bjeloruskih poteza prema opoziciji u zemlji.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Anatolij Glaz najavio je ove mjere bez detaljnijih objašnjenja, uz dodatak da je opozvano i odobrenje za rad američkoj Agenciji za međunarodni razvoj (USAID).

“Ove mjere su ciljane, osmišljene kako bi se poslao jasan signal Sjedinjenim Državama o beskorisnosti pritisaka i prisile u odnosima sa Rusijom”, rekao je.

Ovaj potez dolazi nakon što su uvedene američke sankcije za devet bjeloruskih državnih preduzeća nakon što je prisilno preusmjeren let Ryanaira 23. maja i uhapšen novinar koji je bio u avionu.

“Aktivnosti imaju posljedice. Kao rezultat kontinuiranog zanemarivanja ljudskih prava u Lukašenkovom režimu SAD su ukinule ovlaštenja za poslovanje devet državnih bjeloruskih preduzeća. Eskalacija represivne taktike režima neće ostati bez odgovora”, napisao je na Twitteru američki državni sekretar Antony Blinken.

Bijela kuća najavila je američke mjere krajem maja rekavši da je Washington u koordinaciji sa Evropskom unijom i ostalim partnerima kako bi izradili listu ciljanih sankcija protiv ključnih članova bjeloruske vlade “povezanih sa kontinuiranim kršenjem ljudskih prava i korupcije, krivotvorenje izbora prošle godine i događajima od 23. maja.”

Bjelorusija se suočava sa nezabilježenim protestima protiv Lukašenka nakon izbora prošle godine za koje opozicija kaže da su namješteni, a brojne zapadne vlade odbijaju da priznaju. Više od 30.000 osoba uhapšeno je tokom protesta.

Lukašenko vodi Bjelorusiju od 1994. godine.

XS
SM
MD
LG