Linkovi

Rusija odbila da dozvoli slijetanje dva putnička aviona iz EU


Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko razgovaraju u crnomorskom odmaralištu Sočiju, Rusija, 28. maja 2021.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko razgovaraju u crnomorskom odmaralištu Sočiju, Rusija, 28. maja 2021.

Rusija je odbila da dozvoli da dva aviona aviokompanija sa sjedištem u EU slete u zemlju kako bi izbjegli bjeloruski vazdušni prostor.

Ovo se dešava nekoliko dana nakon što je Bjelorusija poslala borbeni avion i upotrijebila lažnu uzbunu zbog navodne bombe u avionu da bi irski putnički avion preusmjerila u Minsk i uhapsila disidentnog bjeloruskog novinara.

Ruska odluka, očigledno podrška Bjelorusiji, iznudila je otkazivanje leta Austrian Airlinesa iz Beča i Air Franceovog leta iz Pariza, saopštile su aviokompanije.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je prije sastanka ministara odbrane EU u petak u Lisabonu da EU još nije utvrdila da li su odbijanja izolovani incidenti ili Rusija sistematski odbija da dozvoli slijetanje evropskim aviokompanijama ako izbjegavaju Bjelorusiju.

"Ne znamo da li je to slučaj od slučaja do slučaja, konkretni slučajevi ili je to opšta norma ruskih vlasti kako bi evropski avioni preletjeli Bjelorusiju", rekao je Borelj.

Ruska savezna vazduhoplovna agencija rekla je aviokompanijama da su promjene ruta iz Evrope u Rusiju nastale zbog političkih sporova koji su uključivali Bjelorusiju i da mogu prouzrokovati duže periode za dobijanje dozvola. Kremlj je pitanja od petka opisao kao "tehnička".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG