Linkovi

Lukašenko: Novinar planirao krvavu pobunu, a Zapad vodi hibridni rat


Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je novinar-disident Roman Protasevič, uhapšen poslije prinudnog spuštanja Rajanerovog aviona u Minsk, planirao da organizuje "krvavu pobunu" i optužio je Zapad da vodi "hibridni rat" protiv njega.

U prvom javnom pojavljivanju otkako je Rajanerovom avionu na letu od Atine do Viljnusa naređeno da sleti u Minsk, nije djelovalo da se Lukašenko povlači iz sukoba sa zapadnim zemljama koje ga optužuju za "vazdušnu pirateriju".

"Kao što smo i predvidjeli, oni što nam žele dobro u zemlji i van nje, promijenili su metode napada na državu. Prešli su mnoge crvene linije, napustili zdrav razum i moral", poručio je predsjednik Bjelorusije.

Evropske aviokompanije zaobilaze Bjelorusiju

Vlada Letonije zabranila je do daljeg bjeloruskim aviokompanijama da ulaze u njen vazdušni prostor, a svojim aviokompanijama poručila da izbjegavaju bjeloruski vazdušni prostor.

Članice EU su pozvale da se bjeloruskim aviokompanijama zabrani ulazak u vazdušni prostor Unije i pozvale sve evropske aviokompanije da ne prelijeću Bjelorusiju.

Pojedine evropske aviokompanije poput njemačke Lufthanze, poljskog LOT-a, holandskog KLM-a, Er Fransa, Rajanera i Finera obustavile su letove iznad Bjelorusije ili otkazale polaske za Minsk.

Predsjednik SAD Džo Bajden je rekao da je uvođenje sankcija Bjelorusiji na stolu, ali nije govorio o detaljima.

"Sankcije su u igri, ali neću da spekulišem dok sve ne završimo", rekao je američki predsjednik.

Bajden treba da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 16. juna u Ženevi, a najavljeno je da će jedna od tema biti i hapšenje novinara Romana Protaseviča.

Objavljen i snimak djevojke uhapšenog novinara

Na kanalu naklonjenom bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na društvenoj mreži Telegram, objavljen je snimak Sofije Sapege, djevojke uhapšenog novinara Romana Protaseviča.

Sapega, inače državljanka Rusije koja živi u Viljnusu, je na snimku priznala da je urednica kanala na društvenim mrežama koji je objavljivao lične informacije o pripadnicima bezbjednosnih agencija, što se smatra krivičnim djelom u Belorusiji.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Sofija Sapega u pritvoru zbog "nekoliko krivičnih djela počinjenih u avgustu i septembru 2020." Njen otac, Sergej Dudič, rekao je da joj je pritvor produžen na dva mjeseca.

Sofijina majka Ana Dudič rekla je za Rojters da je njena kćerka nevina i da se našla na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Ruska ambasada u Bjelorusiji saopštila je da je Sapega dobro i da se nije žalila na loš tretman u pritvoru.

Sapega je bila u avionu sa Romanom Protasevičem, novinarom disidentom koji je vodio nekoliko opozicionih kanala na društvenim mrežama, na kojima su objavljivane nezavisne vijesti iz protesta nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, u avgustu 2020.

On je poslije hapšenja, na objavljenom video snimku, priznao da je učestvovao u organizaciji protesta, i rekao da se osjeća dobro.

Demonstranti su osporili pobjedu Aleksandra Lukašenka, a tokom tih protesta uhapšeno je 35 hiljada ljudi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG