Linkovi

Srbija će postupiti po preporukama EU o letovima ka Bjelorusiji


Arhiv - Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, 21. maj 2020.
Arhiv - Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, 21. maj 2020.

Srbija će povodom odluke o zabrani letova ka Bjelorusiji koju je donijela Evropska unija postupiti u skladu sa preporukama evropskih vazduhoplovnih organizacija, kao i preporukama Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva, piše u odgovoru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru Ministarstva se dalje navodi da je Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala Obavještenje kojom predlaže avio-prevoziocima EU i avio-prevoziocima trećih zemalja koji su ovlašteni od strane EASA, da zaobilaze vazdušni prostor Bjelorusije.

„Ujedno se očekuju rezultati vanrednog zasedanja Međunarodne agencije civilnog vazduhoplovstva na kome će se razmatrati ovo pitanje”, kažu iz Ministarstva saobraćaja.

RSE je 28. maja objavio da je bjeloruska nacionalna avio-kompanija Belavia obavijestila je Aerodrom Nikola Tesla da privremeno, do kraja juna mjeseca 2021. godine, neće obavljati letove za Beograd.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je 25. maja u izjavi za RSE ocijenila da je još uvijek bespredmetno komentarisati da li će se Beograd priključiti sankcijama Brisela.

Evropska unija je, kako je RSE prethodno izvijestio, zatvorila svoj vazdušni prostor i aerodrome za bjeloruske avione i preporučila evropskim avio-kompanijama da izbjegavaju vazdušni prostor Bjelorusije.

Ove mjere uvedene su nakon nasilnog slijetanja aviona kompanije Ryanair u glavni grad Bjelorusije Minsk 23. maja. Naime, Raman Pratasevič, opozicioni aktivista i novinar koji se u Bjelorusiji suočava sa optužbama za koje bi mogao da dobije i do 15 godina zatvora, bio je na letu kompanije Ryanair iz Atine u Grčkoj do litvanske prijestolnice Viljnus. Pilot tog aviona promijenio je kurs između dvije članice EU i krenuo ka Minsku zbog navodne dojave o bombi.

Roman Pratasevič je nakon slijetanja u Minsk uhapšen i trenutno se nalazi u zatvoru.

Lideri Evropske unije su najoštrije osudili slijetanje ovog civilnog aviona čime je, kako se navodi, ugorožena vazduhoplovna bezbjednost, kao i hapšenje novinara Romana Prataseviča i njegove djevojke Sofie Sapega, te zahtijevaju njihovo hitno oslobađanje.

Rusija je, sa druge strane, kako je objavljeno 28. maja, uskratila pristup ruskom vazdušnom prostoru za avione dva evropska prevoznika (Air Francea i Austrian Airlinesa) koji su izmijenili planove leta na putu za Moskvu.

Iz ovih avio-kompanija su saopštili da Rusija nije odobrila novi plan leta koji bi zaobišao bjeloruski vazdušni prostor. Kremlj je saopštio da je otkazivanje pristupa avionima te dvije evropske kompanije bilo iz „tehničkih razloga”.

Između Minska i Beograda sa i bez presjedanja, na mjesečnom nivou se, inače, obavi oko 25 letova različitim kompanijama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG