Linkovi

Diplomate: EU uvodi sankcije bjeloruskoj aviokompaniji


Avion bjeloruske nacionalne aviokompanije "Belavia" slijeće na međunarodni aerodrom u Viljnusu u Litvaniji, 23. maj 2021. (Foto: AP/Mindaugas Kulbis)
Avion bjeloruske nacionalne aviokompanije "Belavia" slijeće na međunarodni aerodrom u Viljnusu u Litvaniji, 23. maj 2021. (Foto: AP/Mindaugas Kulbis)

Evropska unija priprema sankcije protiv bjeloruske nacionalne aviokompanije i najmanje 10 visokih zvaničnika prije uvođenja ekonomskih kaznenih mjera zbog odluke Minska da prinudno prizemlji avion kompanije Ryanair, prenosi agencija Reuters pozivajući se na troje neimenovanih diplomata.

Očekuje se da se na "crnoj listi" EU nađu najviši zvaničnici ministarstva odbrane i saobraćaja, vojnih vazduhoplovnih snaga, zatim jedan od najviših zvaničnika aerodroma u Minsku i visoki zvaničnik civilnog vazduhoplovstva, navele su diplomate. Također će biti sankcionisano državno preduzeće iz vazduhoplovnog sektora.

Prijedlog za zamrzavanje imovine i zabrane putovanja dio je paketa novih sankcija koje članice EU uvode Bjelorusiji zbog prizemljenja aviona u Minsku 23. maja i hapšenja disidenta i novinara Romana Protasevica i njegove devojke.

Vlade EU, koje su incident nazvale državnom piraterijom, saopštile su da razmatraju sankcionisanje sektora ključnih za bjelorusku ekonomiju kako bi predsjednik Aleksandar Lukashenko trpio konkretne posljedice. To bi moglo da obuhvati prodaju obveznica, naftni sektor i kalijumsko đubrivo - jedan od najvećih izvoznih proizvoda Bjelorusije.

Prije uvođenja ekonomskih sankcija, očekuje se da se EU do 21. juna - kada se sastaju ministri spoljnih poslova - saglasi u pogledu manjeg spiska sankcija protiv pojedinaca i dva entiteta, što bi bio brzi odgovor, navele su diplomate.

"Sve članice EU saglasne su u pogledu tog pristupa", rekao je jedan diplomata. Drugi je naveo da bi to bio "jasan signal Lukashenku da su njegovi potezi opasni i neprihvatljivi".

Dok se o sankcijama i dalje raspravlja, ambasadori EU bi već u petak mogli da preliminarno odobre zabranu bjeloruskim aviokompanijama da nadlijeću ili slijeću na teritoriju Evropske unije, što bi ministrima zemalja članica omogućilo da kasnije ovog mjeseca formalno odobre taj potez.

Britanija, koja više nije članica EU, suspendovala je dozvolu za bjelorusku nacionalnu aviokompaniju Belaviu. Očekuje se da Brisel uradi isto, najavile su diplomate.

Više detalja nije poznato, a Evropska unija ne komentariše javno pripreme za uvođenje sankcija.

Lukashenko je prošle nedjelje rekao da je novinar uhapšen zbog planiranja pobune, a Zapad je optužio za vođenje hibridnog rata protiv njega.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG