Linkovi

U Bjelorusiji uhapšen urednik nezavisnog portala


Arhiv - Novinar Aleksej Šota
Arhiv - Novinar Aleksej Šota

Bjeloruske vlasti privele su glavnog urednika nezavisnog novinskog portala Hrodna.life Alekseja Šotu, u vrijeme sve veće represije nad protivnicima Aleksandra Lukašenka.

Policija je 30. maja saopštila da je portal Hrodna.life objavio materijal koji je "prepoznat kao ekstremistički".

Bjelorusko udruženje novinara saopštilo je da je Šota priveden 30. maja u blizini svoje kuće.

Sud u Grodnu, petom po veličini bjeloruskom gradu, u martu je osudio Šotu "za širenje ekstremističkog materijala i izrekao mu novčanu kaznu".

Šota je ranije radio i sarađivao sa bjeloruskim Tut.bi, najvećim nezavisnim portalom u zemlji, čiji su rad vlasti nedavno zabranile, nakon hapšenja 15 zaposlenih.

Bjelorusko udruženje novinara saopštilo je prošle nedjelje da je 27 medijskih radnika bilo iza rešetaka, čekajući suđenje ili na izdržavanju kazne.

Obračun bjeloruskih vlasti sa neistomišljenicima eskalirao je prošle nedjelje, kada su opozicioni aktivista Roman Protaševič i njegova djevojka uhapšeni na aerodromu u Minsku, nakon što je avionu u kojem su bili, na letu od Grčke do Litvanije preko Bjelorusije, naloženo da promijeni pravac zbog navodne prijetnje bombom.

Bjelorusiju od prošlog avgusta potresaju politička previranja, kada je autoritarni lider Aleksandar Lukašenko proglasio pobjedu na spornim predsjedničkim izborima.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja trajali su do zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represiji nad demonstrantima i aktivistima.

Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla.

Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izvještavali sa protesta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG