Linkovi

Roditelji mole za oslobađanje bjeloruskog opozicionog aktiviste


FILE - Belarus police detain journalist Raman Pratasevich, center, in Minsk, Belarus.
FILE - Belarus police detain journalist Raman Pratasevich, center, in Minsk, Belarus.

Roditelji mladog opozicionog aktiviste i blogera pritvorenog u Minsku nakon što je putnički avion kojim je letio bio prisiljen da sleti u bjelorusku prijestonicu ranije ove nedjelje, mole za međunarodnu zajednicu da pomogne u oslobađanju njihovog sina.

"Molim, molim, pozivam cijelu međunarodnu zajednicu da ga spasi", rekla je majka Ramana Prataseviča, Natalia, za AFP.

Govoreći iz svog doma u Poljskoj, dodala je: "Molim vas, spasite ga. Tamo će ga ubiti".

"Poslali su borbeni avion po ovog mladića! To je akt terorizma - mislim da to ne možete nazvati drugačije. Odveden je kao talac. Ovo je čin čiste osvete", rekla je.

Njen suprug, Dmitrij Pratasevič, bivši vojnik, rekao je: "Njegova advokatica je danas pokušala da ga vidi, ali je odbijena. Nije mogla da ga vidi. Još uvijek ne znamo da li je unutra, kakvo je stanje i kako se osjeća".

Njihovu muku dijeli majka Sofije Sapege, druge opozicione aktivistkinje, koja je takođe skinuta sa leta Rajanera u Minsku. Bjeloruske vlasti objavile su u utorak video snimak Sapege, ruske državljanke i prijateljice Prataseviča, za koju su najavile da će biti zadržana najmanje dva mjeseca.

Na video snimku, kako kaže njena majka, Sapega priznaje da je uređivala opozicioni kanal Telegram koji objavljuje lične podatke bjeloruskih policajaca. Njena majka je rekla da se čini da ona govori pod prisilom za video u kojem daje svoje lične podatke i kaže da je uređivala platformu "koja objavljuje lične podatke službenika iz organa unutrašnjih poslova".

Sofijina majka Ana Dudič rekla je ruskoj televiziji da je "šokirana" videom.

"Ili sam zbunjena, ili je to san, ili je namještaljka", rekla je Ana Dudič.

Zapadnim medijima rekla je da njena kćerka govorila na neobičan način. "Ljulja se, gleda u nebo - kao da se boji da nešto ne zaboravi". Dudič je dodala: "Sad pakujemo toplu odjeću. Otići ćemo u Minsk. Želim da pokušam da joj dam paket. Vidjela sam da je imala samo tanku jaknu".

Sapega i Pratasevič su uhapšeni u nedjelju kada su bjeloruske vlasti preusmjerile avion kompanije Rajaner kojim su letjeli iz Atine za Viljnus naredile mu da sleti u Minsk. Zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, optužile su Bjelorusiju za vazdušnu pirateriju i otmicu aviona Rajanera nakon što je preusmjeren zbog lažne prijetnje bombom.

Sapegin advokat, Aleksandar Filanovič, rekao je za ruski mediji RBC da je Sapega saslušana u utorak i optužen za krivična djela. Zvaničnici ruskog ministarstva spoljnih poslova kažu da se ona tereti za "počinjenje zločina po nekoliko članova Krivičnog zakona Bjelorusije u periodu od avgusta do septembra 2020". To je bilo u jeku svenarodnih protesta protiv petog ponovnog izbora bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Bjeloruska opozicija i zapadne države osudile su izbore kao namještene.

Sapegina majka rekla je da je njena kćerka u to vrijeme bila u Litvaniji i da nije bila umiješana u demonstracije u Bjelorusiji. Sapega, koji je takođe studetkinja na Evropskom humanističkom univerzitetu (EHU) u Litvaniji, i Pratasevič (26) suočavaju se sa strogim kaznama ako budu osuđeni.

Prataseviču, kojeg su bjeloruske vlasti stavile na listu terorizma na osnovu toga što je podsticao masovne proteste, mogla bi biti izrečena smrtna kazna, strahuju opozicione grupe, dok neki analitičari kažu da je vjerovatnija kazna zatvora od 15 godina.

Mučenja

Prognana bjeloruska liderka opozicije Svjatlana Cihanovskaja izjavila je u utorak na konferenciji za novinare da video snimak Prataseviča koji su objavile bjeloruske vlasti sugeriše da je mučen. "Rekao je da se prema njemu postupalo zakonito, ali je očigledno pretučen i pod pritiskom. Nema sumnje da je mučen. Uzeli su ga za taoca", rekla je novinarima u Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije.

Oboje aktivista drže se u istražnom pritvoru Okrestina u Minsku, gdje je proteklih nekoliko mjeseci bilo zatočeno na hiljade demonstranata i aktivista protiv Lukašenka. Bjeloruske i međunarodne grupe za zaštitu prava, uključujući Amnesty International kažu da su mnogi pritvorenici uhapšeni zbog protesta premlaćivani i mučeni u centru, koji nadgleda Istražni komitet Republike Bjelorusije, dio ministarstva unutrašnjih poslova zemlje.

Grupe za zaštitu prava zabilježile su tri silovanja, a u oktobru 2020. godine, opozicione grupe objavile su video snimak koji navodno prikazuje kako novopridošle pritvorenike tuku u takozvanim "paradama dobrodošlice".

Na sastanku u Briselu u ponedjeljak, lideri 27 država članica Evropske unije pozvali su sve aviokompanije sa sjedištem u EU da prekinu sve letove iznad Bjelorusije i obećali su dalje ekonomske sankcije.

Odgovor Ukrajine

Na drugoj strani, bjeloruski susjed Ukrajina obustavila je sav avio saobraćaj sa Bjelorusijom, a premijer te zemlje Denis Šmigal naredio je svim ukrajinskim aviokompanijama da izbjegavaju letenje u bjeloruskom vazdušnom prostoru, što će, prema avio-prevozniku, na dužinu trajanja letova iz Kijeva ka baltičkim državama i Finskoj dodati po 40 minuta na trajanje letova.

"Bjeloruske vlasti se ni na čemu ne zaustavljaju u progonu neistomišljenika. Čak i njihov vazdušni prostor sada nije bezbjedan", tvitovao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. "Ukrajinu je uvijek zanimala demokratska Bjelorusija u kojoj se poštuju ljudska prava."

Ukrajinska i EU zabrana letova dovešće do gubitka u Bjelorusiji od oko 70 miliona dolara u naknadama za prelet, računaju udruženja civilnog vazduhoplovstva.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG