Linkovi

Spor EU, Bjelorusije i Rusije oko neba se nastavlja, UN sprovode istragu


Bjeloruska nacionalna aviokompanija Belavia ne smije da prelijeće vazdušni prostor EU
Bjeloruska nacionalna aviokompanija Belavia ne smije da prelijeće vazdušni prostor EU

Pošto je EU zabranila bjeloruskim aviokompanijama da prelijeću njen vazdušni prostor zbog hapšenja novinara Romana Protaseviča i njegove djevojke Sofije Sapege u Ryanairovom avionu koji je prinudno prizemljen u Minsk, Rusija je otkazala dozvolu za let za Moskvu austrijskoj kompaniji Austrian Airlines.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kazao je, pred sastanak evropskih ministara odbrane u Lisabonu, da postoji rizik od eskalacije.

"To je veliki poremećaj u vazdušnom saobraćaju i ne znamo da li je riječ samo o jednom slučaju ili generalnoj odluci ruskih vlasti", kazao je Borelji.

Rusija je poslije ipak dozvolila avionu Austrian Airlines koji je letio iz Beča za Moskvu, da zaobiđe bjeloruski vazdušni prostor. Kremlj je saopštio da su posredi bili tehnički problemi zbog toga što evropske kompanije izbjegavaju Bjelorusiju.

Ruska federalna agencija za avijaciju Rosavijacija prenijela je aviokompanijama da promjene u rutama letenja, zbog spora EU i Bjelorusije, mogu da dovedu do dužeg procesiruiranja zahtjeva, ali da će Moskva dozvoliti evropskim aviokompanijama da zaobilaze Bjelorusiju.

Ukrajina je u međuvremenu saopštila da će od 29. maja zabraniti bjeloruskim kompanijama da prelijeću njen vazdušni prostor.

Moskva apeluje da se situacija sa hapšenjem novinara Protaseviča ne polititizuje, kazao je ruski premijer Mihail Mišustin.

On je rekao da Rusija podržava bjelorusku poziciju da je potrebna transparentna međunarodna istraga o tome šta se dogodilo u avionu Ryanaira koji je letio iz Atine za Viljnus, a prinudno je spušten u Minsk zbog prijetnje bombom, koja se ispostavila kao lažna.

Istraga UN

Organizacija UN za civilnu avijaciju (ICAO) istražiće zbog čega je prinudno prizemljen avion Ryanaira u Minsku.

Tijelo UN je kontaktirano pošto su SAD i druge zemlje tražile da se incident nezavisno istraži. Izvještaj se očekuje do 25. juna, a fokus istrage je na tome da li su prekršena međunarodna pravila u avijaciji. Takođe, članice ICAO ne mogu da budu strogo kažnjene ako su pravila prekršile, osim da im se oduzme pravo da glasaju.

Bjelorusija je prizemljila avion irske privatne kompanije Ryanair zbog lažne dojave o bombi, a da bi uhapsila disidenta Romana Protasevilča i njegovu djevojku Sofiju Sapegu.

Izvori bliski organizaciji UN rekli su da su Rusija i Kina odbile da podrže istragu. Predstavnik Rusije je optužio zapad za licjemjerje i rekao da to što se desilo nije izolovan incident, i podsjetio da je Washington primorao avion sa Edvardom Snoudenom da sleti u Austriju 2013.

Kina je tražila više vremena prije nego što se krene u akciju.

Organizacija UN za civilnu avijaciju ima 192 članice.

Prema Čikaškoj konvenciji, svaka zemlja ima suverenitet nad svojim vazdušnim prostorom, ali taj dogovor propisuje da se civilna avijacija ne smije upotrebljavati u bilo kakve svrhe koje ugrožavaju bezbjednost.

Drugi dogovor iz Montreala iz 1971. propisuje da se ne smiju namjerno plasirati lažne informacije koje ugrožavaju bezbjednost putnika.

Odvojenu istragu o incidentu vodi i američki FBI.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG