Linkovi

Europa odaje počast papi Ivanu Pavlu II


Europljani su u proljetnu, sunčanu nedjelju, bez obzira na vjersku pripadnost ili osobne stavove odavali počast preminulom papi. No, bilježe se riječi lidera i one, bez razlike, odražavaju raspoloženje ljudi. Velik dio atmosfere oslikavaju televizije, bez razlike s kombinacijom izravnog prijenosa iz Vatikana s diskusijama stručnjaka ali i uz značajno davanje prostora pripadnicima različitih vjerskih skupina i svjetonazora.

Nekoliko je bitnih odrednica svih ovih izjava. "Papa je uvijek bio na strani najsiromašnijih, najugroženijih" - riječi su portugalskog premijera Jose Socratesa. "Promijenio je svijet", kazat će njemački kancelar Gerhard Schroeder. "Zahvalni smo mu za njegove napore u borbi proptiv svih vrsta totalitarizma, nasilja, pritisaka, moralne degradacije" - ocijenio je talijanski premijr Silvio Berlusconi.

Glavni tajnik NATO-saveza Jaap de Hoop Scheffer je ovaj "tužan događaj za cijelu međunarodnu zajednicu" popratio pohvalama preminulom papi za napore u stvaranju globalnog mira i pravde, "kroz njegovu osobnu odlučnost i hrabrost odigrao je ključnu ulogu u demokratizaciji i oslobađanju milijuna ljudi u srednjoj i istočnoj Europi; on zasigurno za sobom ostavlja naslijeđe jedne od povijesnih figura 20. stoljeća".

"Značajna je njegova uloga u razvoju i povezivanju Europe" - smatra predsjednik europske Komisije Jose Manuel Barroso. "Papa je dao pečat razvoju svijeta, svijet je njegovom smrću izgubio jedinstvenog vođu" - pohvala je nizozemskog premijera Jan Peter Balkenendea. Usprkos burnim odnosima s Vatikanom koji su skoro doveli do otcjepljenja katoličke crkve u Nizozemskoj, Nizozemci po smrti Ivana Pavla II najviše ističu njegov neumoran rad na međureligijskom povezivanju.

Francuski predsjednik Jacques Chirac nazvao ga je stoga "hodočasnikom dijaloga" ističući doprinos "putujućeg pape" rekoncilijaciji. Baš je ovaj element međuvjerskog približavanja i dijaloga nešto što svi ovdašnji komentari stavljaju u prvi plan. "On je bio i naš otac, on je radio i za naše dobro, za bolji svijet" - kazao je, recimo, na belgijskoj nacionalnoj televiziji čelnik ovdašnje muslimanske zajednice. "Nedostajati će nam taj veliki europski duh naših vremena" - riječi su oproštaja i uvažavanja visokog izaslanika za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane.

XS
SM
MD
LG