Linkovi

Zenko: Papa Ivao Pavao drugi ojačao je osjećaj o važnosti slobode i demokracije


O značaju pape Ivana Pavla II i njegovom životnom djelu razgovarali smo s bivšim veleposlanikom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Franjom Zenkom.

Franjo Zenko je boravio na dužnosti ambasadora u Vatikanu od prosinca 2000. do studenoga 2004. godine. U tom razdoblju nekoliko puta se sreo s papom, a najupečatljiviji je bio prvi sastanak prilikom predaje vjerodajnica. "Ovaj moj susret s papom, kada sam mu predavao vjerodajnice, bio je najznačajniji jer smo tada dosta razgovarali. Prvo se interesirao o mom životnom putu, što sam radio čime sam se bavio i tu smo našli neke dodirne točke jer je i on bio filozof, predavao je filozofiju na Katoličkom sveučilištu u Poljskoj. S velikim uzbuđenjem sam došao k njemu na audijenciju, dosta sam prije čitao o njemu, slušao o njemu, čitao neka njegova djela, ali sam susret bio je impresivan utoliko što je papa tada mogao komunicirati."

Papa Ivan Pavao II tri puta je posjetio Hrvatsku - 1994., 1998. i 2003. godine. Bivši veleposlanik Franjo Zenko opisuje papin prvi posjet Hrvatskoj: "Može se reći da je papa u tom kontekstu, kada je Hrvatska još uvijek bila ranjiva, mada samostalna, da je papa svoje apele prilagodio toj situaciji. Prvo je afirmirao Hrvatsku na njezinom putu ka normalizaciji, jednoj europskoj, demokratskoj državi, a potom je pozvao na zajedništvo, naročito opraštanje i promicanje kulture mira što je tada bilo vrlo aktualno."

Gospodina Zenka smo zamolili da ukratko prokomentira papino političko nasljeđe, naročito u smislu širenja slobode i demokracije.

"Njegov pontifikat je počeo 1978. godine pod komunističkim režimom u Poljskoj i istočno europskim zemljama. Tada je u Kremlju sigurno bila velika uzbuna: što će ovaj papa, Poljak, sada učiniti i koji će biti učinci u čitavom real-socijalističkom lageru. I brzo se pokazalo da je papa svojim autoritetom dosta osnažio katolički subjektivitet tih naroda i isto tako senzibilizirao borbu za slobodu, naročito religioznu, koja je, kao što tumače neki sociolozi, korijen svih sloboda. Može se reći da je papa senzibilizirao svojim nagovorima, naročito putovanjima, svijet za pitanje slobode, pravde, naročito internacionalne, i može se reći da je papa veliki propovjednik slobode i međunarodne pravde. On je svojim posjetima probudio samosvijest naroda i osnažio tu borbu i težnju za slobodom, a onda i demokracijom tako da se može reći da je svojim djelovanjem, propovijedanjem i putovanjima promjenio svijet u smislu da je svijet senzibiliziraniji za pitanja demokracije, slobode i pravednosti."

Gospodin Zenko dodaje da budući papa neće moći mimoći sve ono što je Ivan Pavao II započeo. Tko god da dođe za njegovog nasljednika neće moći dugo odudarati od inicijativa i reformi koje je pokrenuo Ivan Pavao II, ističe Franjo Zenko, bivši hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici. On nije htio ulaziti u spekuacije o papinom nasljedniku. "Prorokovati o tome tko bi trebao biti ili tko će biti vrlo je nezahvalno, ali ima izvrsnih kandidata koji su se profilirali i koji su takoreći papinog duha…" - rekao je Franjo Zenko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu.

XS
SM
MD
LG