Linkovi

'Papa inspiracija cijelome svijetu'


Predsjednik Bush je odao pocast bolesnom Papi Ivanu Pavlu drugom, nazvavši ga vjernim slugom Bogu i predvodnikom ljudskog digniteta i slobode. U svom redovitom subotnjem obracanju Amerikancima putem radija, americki je predsjednik nazvao poglavara Rimokatolicke crkve "inspiracijom cijelom svijetu" i dodao kako se on i prva dama Laura Bush pridružuju milijunima Amerikanaca i drugim ljudima širom svijeta koji se mole za Svetog oca.

Katolici u svim dijelovima svijeta održavaju molitve i bdijenja za Papu Ivana Pavla drugog koji je predvodio njihovu crkvu preko 25 godina. U Brazilu – zemlji u kojoj živi najvecim broj katolika na svijetu – biskupi predvode posebnu vjersku službu za svog poglavara. Inace u Južnoj Americi živi otprilike polovica od milijardu i 100 milijuna svjetskih katolika. Komunisticki kubanski mediji dopustili su nadbiskupu Havane da se pojavi na televiziji i kaže o zdravstvenom stanju Svetog oca stanovnicima te otocke zemlje, koji imaju vrlo ograniceni pristup slobodnim medijima.

Crkveni celnici na Filipinima, gdje živi najveci broj azijskih katolika, predvode bdijenja i molitvu. Zabrinutost za Papino zdravlje izražava se i u zemljama kao što su Australija, Rusija i Indija, kao i u najvecem dijelu Europe, posebice u Papinoj rodnoj Poljskoj. Na Srednjem istoku muslimani su se pridružili kršcanima u izrazima zabrinutosti za Papu, koji je poznat po tome da se zalaže za meduvjerski dijalog.

XS
SM
MD
LG