Linkovi

Američki katolici tuguju, ali ne i samo oni


U katedralama i župnim crkvama od New Yorka do Los Angelesa, 65 milijuna katolika u Sjedinjenim Državama sjeća se pape Ivana Pavla Drugoga, često na način koji odražava riječi predsjednika Busha da je papa jedan od najvećih moralnih čelnika u povijesti.

Ivana Pavla Drugoga pamti se kao principijelnog svećenika, koji je otvoreno izražavao svoje stavove bilo da se obraćao bivšim komunističkim čelnicima svoje rodne Poljske ili čelnicima svjetskih demokracija.

Veza pape s katoličkim vjernicima bila je iznimno osobna, te monsinjor Robert Gipson, iz Crkve St. James, u predgrađu Los Angelesa, kaže da je ovo za većinu katolika vrijeme vrlo nabijeno emocijama: "Tu je jako mnogo tuge zbog odvajanja od pape koga smo imali gotovo 27 godina. No, tu je i velika radost zato što je on konačno u miru s nebeskim ocem. … i zato što je nama toliko mnogo ostavio." Za njega osobno, kaže monsinjor Gipson, papa je heroj.

Američki katolici pamte Ivana Pavla Drugog kao glasnog branitelja tradicionalnih katoličkih učenja, oko kojih su se neki američki katolici sporili. Neki su osporavali njegov neumoljiv stav prema umjetnim načinima kontrole začeća, kao i prema zabrani žena u svećenstvu. No, čak i među tim katolicima, papu se pamti po njegovom suosjećanju, njegovoj obrani siromašnih i potlačenih diljem svijeta.

Mnogi izvan crkve pamte papu po njegovoj misiji pružanja ruku ka drugima. Rabin Marvin Heir, iz Centra Simon Wiesenthal, u Los Angelesu, kaže da je ovaj papa, više od ijednog ranijeg, pomogao u prevladavanju kršćanske povijesti antisemitizma. Washingtonski Savjet o američko-islamskim odnosima govorio je o papinoj ulozi u međuvjerskom pomirenju.

Stanovnik Los Angelesa Art Wilson je kršćanin, ali ne katolik, no, svejedno je nazočio nedjeljnoj misi u lokalnoj katoličkoj crkvi: "Duboko me pogodila smrt pape i osjećao sam da moram danas doći u crkvu i iskazati mu poštovanje zbog života kakvog je proživio, zbog krasnih stvari koje je ostavio svijetu i zbog iskazivanja ljubavi prema svima i svakome."

Župljanin Joe Willemse pamti papu kao čovjeka mira. A, Rachel McKeehan izrazila je osjećaje mnogih katolika rekavši da je sretna što je bolesni papa oslobođen daljnjih patnji. Ali, ona kaže da je žalosna što je svijet izgubio duhovnog vođu.

XS
SM
MD
LG