Linkovi

Bush: 'Dobar i vjerni sluga Božji pozvan je natrag kući'


Predsjednik Bush i Prva dama Laura Bush prosustvovali su vjerskoj službi u Washingtonu u spomen na papu Ivana Pavla Drugog.

"Katolička crkva izgubila je svog pastira, a svijet je izgubio neumornog borca za ljudsku slobodu kada je ovaj dobar i vjerni sluga Božji bio pozvan natrag kući. Uvijek ćemo pamtiti skromnog, mudrog i neustrašivog svećenika koji je postao jedan od najvećih moralnih čelnika u povijesti. Zahvalni smo Bogu što nam je poslao takvu ličnost, sina Poljske, koji je postao biskup Rima i heroj za vijekove," izjavio je predsjednik Bush.

Predsjednik je rekao da je papa bio ključan u pokretanju demokratske revolucije koja je 'pomela' istočnu Europu nakon pada komunizma. Milijunima Amerikanaca, on je bio inspiracija. "Svi pape pripadaju čitavom svijetu, ali Amerikanci imaju poseban razlog da vole tog svećenika iz Krakowa. Za svojih posjeta našoj zemlji, papa je govorio o našem ustavu, o bjelodanoj istinitosti ljudskog digniteta, kako ga proglašava naša Deklaracija, te o blagoslovima slobode koji iz toga slijede."

Predsjednik Bush i papa Ivan Pavao Drugi posljednji puta su se susreli u lipnju prošle godine, u Rimu. Papa je tada ponovio svoje protivljenje ratu u Iraku i prekorio gospodina Busha zbog zlostavljanja koja su se dogodila u iračkom zatvoru Abu Ghraib. No, različitost u pogledima na vanjsku politiku nije se protezala i na njihove stavove o društvenim pitanjima, gdje su se obojica protivili pobačaju i homoseksualnom braku. "Ivan Pavao Drugi nas je podsjećao na obvezu da stvaramo kulturu života u kojoj će jaki štititi slabe. A, posljednjih godina svog života, njegova je poruka bila još snažnija u svijetlu hrabrosti koju je iskazivao danomice u borbi protiv bolesti i velike patnje," rekao je predsjednik Bush.

Na Bijeloj kući, zastave su spuštene na pola stijega, a predsjednik je naredio da sve američke zastave budu spuštene na pola stijega na dan sahrane pape. Očekuje se da će gospodin Bush prisustvovati sahrani kao prvi američki predsjednik na jednom papinskom pogrebu.

XS
SM
MD
LG