Linkovi

Konklava


Kardinali Rimokatolicke crkve dolaze u Rim na sahranu pape Ivana Pavla Drugog, te kako bi izabrali njegovog nasljednika.

Kardinali iz citavog svijeta okupljaju se na konklavu, zatvoreni izborni skup koji mora poceti izmedu 15 i 20 dana od papine smrti.

Termin 'konklava' izveden je iz latinskog izraza za 'zatvoreni zajedno', simbolizirajuci izoliranost kardinala tijekom procesa izbora novog pape. Tradicija je nastala nakon gotovo trogodišnjeg zastoja u izboru pape, u 13. stoljecu, kada su pripadnici Crkve, umorni od cekanja da se kardinali konacno dogovore, zakljucali sve kardinale u palacu i uklonili krov, natjeravši ih tako da brzo završe izbore.

Tijekom dolazece konklave, 117 kardinala koji mogu birati novog papu – odnosno, koji su mladi od 80 godina – okupit ce se u Sikstinskoj kapeli i glasati i do cetiri puta dnevno – dvaput ujutro i dvaput navecer. Ukoliko ne bude izabran novi papa, dužnosnik pali glasacke listice pomocu specijalne kemikalije kako bi proizveo crni dim koji se diže iz dimnjaka kapele, javljajuci da papa još nije izabran.

Kada isbor uspije, spale se samo glasacki listici, te iz dimnjaka izade bijeli dim, signalizirajuci svijetu da 1,1 milijarda katolika u svijetu ima novog duhovnog celnika.

Jedan od najuglednijih kardinala izaci ce na središnji balkon, ispred bazilike Svetog Petra, i, na latinskom, vjernicima objaviti: "Habemus papam!" – Imamo papu!

Novi sveti otac tada ce istupiti na balkon, u svojoj painskoj odori, kako bi gradu i svijetu, ' urbi et orbi', uputio svoj prvi blagoslov.

XS
SM
MD
LG