Linkovi

Poljsko podrijetlo i iskustva iz mladosti razlikovali su Ivana Pavla II od svih ranijih papa


Papa Ivan Pavao Drugi imao je veliku osobnu karizmu, kaže papin sunarodnjak Ted Lipien, šef europske divizije Glasa Amerike. Lipien se nekoliko puta sastao s papom, prije i nakon početka njegovog pontifikata te je u intervjuu za Glas Amerike iznio neke svoje utiske o papi.

Ted Lipien kaže da je papa Ivan Pavao Drugi drugačiji od svih papa do sada zbog poljskog podrijetla, ali i osobnih iskustava iz mladosti - nacističke okupacije Poljske i života u zemlji pod komunističkom vlašću: "Ta dva tragična iskustva utjecala su na njegova razmišljanja i pogled na život, vjeru i Boga. On je bio apsolutno uvjeren da su se velike tragedije 20. stoljeća dogodile zato što su ljudi izgubili vjeru u Boga. On je u to snažno vjerovao i tome posvetio čitav svoj pontifikat."

Lipien kaže da je papa imao dosta protivnika naročito na početku svog papinstva. Mnogi ljudi, naročito na Zapadu, vjeruje on, nisu se slagali s papom po pitanju prava na pobačaj, ženskih prava te rata i mira: "On je bio pacifist. Snažno je vjerovao u nenasilne metode te se zbog toga protivio gotovo svim ratovima koji su se dogodili tijekom njegovog pontifikata. Usprotivio se američkoj politici u nekoliko navrata. Jedini put kad se nije konkretno usprotivio ratu bilo je tijekom intervencije u Bosni i Hercegovini i sukoba na Kosovu. Vjerujem da je u načelu bio protiv rata, ali u tim slučajevima nije se snažno usprotivio intervencijama izvana."

Lipien dodaje da je teško predvidjeti kojim putem će krenuti Rimokatolička crkva nakon smrti pape Ivana Pavla Drugoga: "Papa je imenovao većinu kardinala koji će birati njegovog nasljednika. On je izabrao ljude koji su uglavnom razmišljali poput njega i koji su vrlo konzervativni u društvenim pitanjima morala, pobačaja, eutanazije i slično."

Lipien vjeruje da će se papino nasljeđe ogledati u njegovom nasljedniku premda se ne može nagađati tko će biti izabran niti što će ta osoba uraditi.

XS
SM
MD
LG