Linkovi

Poljsko podrijetlo i iskustva iz mladosti razlikovali su Ivana Pavla II od svih ranijih papa

  • Albanska Amerike

Papa Ivan Pavao Drugi imao je veliku osobnu karizmu, kaže papin sunarodnjak Ted Lipien, šef europske divizije Glasa Amerike. Lipien se nekoliko puta sastao s papom, prije i nakon početka njegovog pontifikata te je u intervjuu za Glas Amerike iznio neke svoje utiske o papi.

Ted Lipien kaže da je papa Ivan Pavao Drugi drugačiji od svih papa do sada zbog poljskog podrijetla, ali i osobnih iskustava iz mladosti - nacističke okupacije Poljske i života u zemlji pod komunističkom vlašću: "Ta dva tragična iskustva utjecala su na njegova razmišljanja i pogled na život, vjeru i Boga. On je bio apsolutno uvjeren da su se velike tragedije 20. stoljeća dogodile zato što su ljudi izgubili vjeru u Boga. On je u to snažno vjerovao i tome posvetio čitav svoj pontifikat."

Lipien kaže da je papa imao dosta protivnika naročito na početku svog papinstva. Mnogi ljudi, naročito na Zapadu, vjeruje on, nisu se slagali s papom po pitanju prava na pobačaj, ženskih prava te rata i mira: "On je bio pacifist. Snažno je vjerovao u nenasilne metode te se zbog toga protivio gotovo svim ratovima koji su se dogodili tijekom njegovog pontifikata. Usprotivio se američkoj politici u nekoliko navrata. Jedini put kad se nije konkretno usprotivio ratu bilo je tijekom intervencije u Bosni i Hercegovini i sukoba na Kosovu. Vjerujem da je u načelu bio protiv rata, ali u tim slučajevima nije se snažno usprotivio intervencijama izvana."

Lipien dodaje da je teško predvidjeti kojim putem će krenuti Rimokatolička crkva nakon smrti pape Ivana Pavla Drugoga: "Papa je imenovao većinu kardinala koji će birati njegovog nasljednika. On je izabrao ljude koji su uglavnom razmišljali poput njega i koji su vrlo konzervativni u društvenim pitanjima morala, pobačaja, eutanazije i slično."

Lipien vjeruje da će se papino nasljeđe ogledati u njegovom nasljedniku premda se ne može nagađati tko će biti izabran niti što će ta osoba uraditi.

XS
SM
MD
LG